פרופ' דב שוורץ
קורות חיים
פרופ' דב שוורץ נולד בחיפה בשנת 1961, בן יחיד להורים ניצולי שואה. אביו שרד את מחנות הכפייה בטרנסניסטריה ואמו הייתה בתקופת השואה באזור טשרנוביץ. את לימודיו היסודיים עשה בבית הספר יבנה – נצח ישראל. את לימודיו התיכוניים עשה לסירוגין בבית הספר יבנה ובבית הספר הראלי העברי בחיפה. במשך שנים אלה היה חבר בתנועת הנוער 'בני עקיבא'. לאחר מכן פנה ללימודי הסדר בישיבת 'כרם ביבנה'. על נסיבות ההחלטה כתב בחתימה לספרו על הפילוסופיה של הרב י"ד סולובייצ'יק:
לוותיקה שבישיבות ה'הסדר' היגעתי מאחר שראיתי בה ישיבה הקרובה ביותר לדגם הקלאסי של הישיבות הליטאיות. כצעיר תוהה ותועה איוותה נפשי ללמוד בישיבה גבוהה. לא ראיתי כל סתירה בין היותי בוגר תיכון דתי וחברותי ב'בני עקיבא' לבין המשך לימודים תורניים בהיקף מלא בישיבה שאיננה ציונית. אפשר שהאווירה בחיפה בשנות השבעים של המאה שעברה לא החריפה את הפרדוקס, ואפשר גם שהנורמה שהייתה אז בישיבות התיכוניות, שלפיה מובחרים שבתלמידים נותבו לישיבות שאינן ציוניות, תרמה לכך. דווקא הדגם החרדי-הליטאי משך את ליבי, ובישיבה מסוג כזה ביקשתי לבלות את ימי חורפי; אולם באותם ימים לא איפשר החוק ליוצאי תיכונים דתיים ללמוד בישיבות שאינן ב'הסדר'. מהלכים שנקטתי בסיוע הרב יואל קלופט וח"כ לורנץ מ'אגודת ישראל' לא הועילו. דרכו של ידיד שהלך עמי בדרך זו צלחה, ושמו נשמט מהרשימות; לא כן דרכי. מנקודת מבטו של מתבגר אחת היא לי: ניגזר היה עלי ללמוד בישיבת הסדר. כך נכנסתי לכרם דיבנה.
במהלך לימודי ההסדר משכה דמותו של הרב דוד כהן (הנזיר) את ליבו, והוא כתב שורה של מאמרים על הגותו. מששמע הרב שאר ישוב כהן על כך, הציע לו להוציא את כתבי הנזיר ב'בית אריאל' שבירושלים. שנה לאחר מכן החל פרופ' שוורץ בלימודיו בבר-אילן. בשנה השנייה ללימודי התואר הראשון הדריך באוניברסיטה הפתוחה ואף נמנה עם מפתחי הקורס של פרופ' יצחק טברסקי המנוח. באמצע שנה זו החל ללמד שלושה קורסים באוניברסיטת בר-אילן. על הסיטואציה כתב אברהם בלאט בספרו 'דיוקן וקתדרה':
כאן קרה אחד הקוריוזים, שהפכו את דב שוורץ בן-לילה למרצה במחלקה לפילוסופיה; שכן שבוע לפני הסמסטר השני, בשנה השנייה ללימודיו, אירע שאחד המרצה במחלקה לקה במחלה קשה ולא היה מי שיחליפו. כך הוצע לסטודנט בעל תואר ראשון בלבד, ללמד שלושה קורסים, בהתרעה של שבוע מראש, והדבר נתקבל, והתלמיד הפך למורה.
את הדוקטורט, בהדרכת פרופ' אברהם נוריאל ז"ל, סיים שוורץ כשלוש וחצי שנים לאחר שדרך לראשונה בשערי האוניברסיטה. מאז כתב עשרים ספרים ועשרות רבות של מאמרים. הוא בחר להתמקד בתקופות שונות של מחשבת ישראל, החל בימי הביניים וכלה במחשבה יהודית אקטואלית. הוא הציג תאוריות שונות, שהיו פרובוקטיביות בזמנן, וכיום יש להן ממשיכים רבים באקדמיה. למשל: פרופ' שוורץ טען שאת משנת הרב קוק יש להבין לאור הגות תלמידיו הקרובים (הרב הנזיר, הרב חרל"פ, הרב צבי יהודה קוק), לאמור כחוג רעיוני. טענה זו התמודדה עם גישת אנשי האוניברסיטה העברית (הפרופסורים רביצקי, שבייד ואיש שלום), שטענו כי יש לחצוץ בין הראי"ה קוק לבין ממשיכיו. כיום נכתבים מחקרים רבים ברוח זו. דוגמה נוספת היא כתיבה מחודשת של הגות ימי הביניים. שוורץ פרסם שורה של ספרים, שכל אחד בוחן זווית ראייה מסויימת של ההגות היהודית בימי הביניים. הספרים הללו חותרים לתפיסה פוסט-מודרניסטית של כתיבת ההיסטוריה. כיום עוסק שוורץ בחקר ההגות היהודית בביזנטיון בשלהי ימי הביניים ובמחקר פנומנולוגי של ההגות הציונית הדתית לגווניה.
רעייתו של פרופ' שוורץ היא גילה לבית איגל. לפרופ' שוורץ ששה ילדים, בישיבות הסדר, באוניברסיטה ובבתי ספר תיכוניים.
הישגים מחקריים
פרופ' שוורץ עוסק שנים רבות בתולדות הרעיונות באופן כללי ומחקר פרטני. עם הישגיו ניתן למנות את אלה:
- חקר החוגים בהגות היהודית בימי הביניים: בכתביו ניתן לראשונה מיפוי מקיף לחוגים הפילוסופיים שפעלו בספרד בפרובנס ובביזנטיון בשלהי ימי הביניים.
- פרספקטיבות חדשות: בחיבורים אחדים המנתחים את תולדות ההגות היהודית במאות ה-15-10 נטען, כי היסטוריית הרעיונות איננה מתמצה בפירוש היסטורי אחד בלבד. טענה זו נפרסה בתחומי הרעיון המשיחי, הכתיבה האזוטרית והדגם המגי-האסטרלי. בחיבוריו על תחומים אלה הראה שיש להבין באופנים חדשים את התנהלות המחשבה היהודית במשך מאות שנים.
- ההגות הציונית-הדתית: בספרים רבים טען שוורץ, כי התופעה הציונית-הדתית ניתנת להבנה מעמיקה רק בהתחשב ביסודות התאולוגיים שעליה היא מושתתת.
- הגותו של הרב יוסף דב סולובייצ'יק: פירוש חדש לפילוסופיה של הרב סולובייצ'יק. יצאו לאור שלושה כרכים. הקדמותיהם מופיעות בקישור הקתדרה ע"ש נטלי ואיזידור פרידמן
- פרשנויות לספר הכוזרי ולרמב"ם. ההדרת פירושי הרב דוד כהן (הרב הנזיר) ור' שלמה בן יהודה מלוניל ('חשק שלמה') לספר הכוזרי ור' מרדכי כומטינו על מורה הנבוכים (עם א' אייזנמן).
עשרות הספרים ומאות המחקרים שחיבר שוורץ מראים כי התופעה התרבותית עולה מתוך חקר חוגים רעיוניים רחבים, והיא איננה מתמצה בכתביהם של הוגים בודדים, כפי שהניח המחקר שקדם לו. מחקריו עוררו בזמנו פולמוסים. כיום תלמידים וחוקרים מאמצים גישה זו.
תפקידים בהווה ובעבר
תפקידים ומינויים:
ראש המכון ע"ש ורהפטיג לחקר הציונות הדתית (תשע"ה ואילך).
ראש היחידה ללימודים בינתחומיים, אוניברסיטת בר-אילן (תש"ע-תשע"ה)
דקאן הפקולטה למדעי הרוח, אוניברסיטת בר-אילן (תשס"ג-תשס"ו).
ראש המחלקה לפילוסופיה, אוניברסיטת בר-אילן (תשנ"ט-תשס"ב).
ראש התכנית הבין-תחומית ליהדות זמננו באוניברסיטת בר-אילן (תשנ"ט-תשס"א)
ראש המחלקה למוסיקה, אוניברסיטת בר-אילן (תשס"ז-תש"ע).
ראש היחידה ללימודים בין-תחומיים, אוניברסיטת בר-אילן (תש"ע-תשע"ג).
ראש הקתדרה ע"ש נטלי ואיזידור פרידמן להוראת משנת הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק.
ראש החוג למחשבת ישראל, מכללת 'אורות ישראל' (תשנ"א-תשנ"ח).
חבר ועדה לקביעת חומר הלימודים במחשבת ישראל, משרד החינוך.
חבר הועדה המכינה של הקונגרס העולמי האחד עשר למדעי היהדות.
עריכה וחברות במערכת
עורך כתב העת:
עלי ספר: כתב עת לביבליוגרפיה ולחקר הספר העברי (עם ג' פריבור)
דעת (עם א' אלקיים וח' בן-פזי)
ציונות דתית (ספר השנה של המכון לחקר הציונות הדתית)
חבר מערכת בכתבי העת:
The Review of Rabbinic Judaism (Brill)
Aleph: Historical Studies in Science and Judaism
עורך סדרת ספרים:
Emunot: Jewish Philosophy and Kabbalah (Academic Studies Press)
מחשבות: ספרייה לחקר מחשבת ישראל (הוצאת אוניברסיטת בר-אילן)
חבר מערכת בסדרות ספרים:
The Brill Reference Library of Judaism
פרשנות ותרבות (הוצאת אוניברסיטת בר-אילן)
פרשנות ותרבות: סידרה חדשה (הוצאת כרמל)
פרסים
תשע"ה: פרס א.מ.ת בחקר מחשבת ישראל (משרד ראש הממשלה וקרן א.מ.ן)
תשס"ד: פרס הכט על ספר בתולדות הציונות: 'אתגר ומשבר בחוג הרב קוק' (מוסד הרצל, אוניברסיטת חיפה).
תשס"ב: פרס על הספר הנבחר בתחום מחשבת ישראל (המרכז ע"ש גורן-גולדשטיין, אוניברסיטת בן-גוריון, באר שבע)
תשס"א: פרס על פרסום ספר אקדמי בעל ערך ייחודי: 'סתירה והסתרה בהגות היהודית בימי הביניים' (אוניברסיטת בר-אילן).
תשנ"ט: פרס עמינח על הספר 'אמונה על פרשת דרכים' (קרן מרים ונחמיה עמינח).
מתוך דברים שנאמרו במעמד הענקת פרס הכט: 'מעמד זה איננו מעמד הפרס הראשון שלי, אבל זהו בהחלט המעמד הראשון שבו אני חש נרגש ואני אסביר לציבור מדוע. אני חושב שיש כאן איזושהי סגירת מעגל. לפני כשבועים הבאתי אבא שלי, שהגיע לגבורות, למסיבת יום העצמאות של גימלאי בית חרושת "נשר-מלט". אבא שלי קיבל אף הוא תעודת הוקרה. אמנם המסיבה לא הייתה בדיוק מסיבה; השעון שקיבל הוא כבר לא שעון זהב, כמו שאומרים בבדיחות של יהודים, וכן הלאה; אבל בהחלט מעמד שהוא מאוד מרגש, אחרי כארבעים שנה של עבודה במפעל המלט. וכמי שזוכר את ימי הנערות בחיפה, וזוכר את האוירה וההליכות שהיו בה ערוב של סימפטיה וגם לפעמים דחייה (הפנקס האדום כחובה היה גם בביתנו; את ימי בגרותי עצמאותי ציינתי בראש ובראשונה בפנקס כחול). בסופו של דבר את ארבעת הספרים שלי על הציונות הדתית, על הדתיות הלאומית אם תרצו, בחרתי להוציא לאור בהוצאת עם עובד, ההוצאה של ההסתדרות! יש כאן סגירת מעגל. זה מצד אחד לא היה אולי פשוט להיות דתי-לאומי בחיפה של שנות הששים והשבעים, ומאידך גיסא אני מתגעגע לאוירה של, תתפלאו, סובלנות, ואני אומר זאת כתלמיד שומר מצוות שלמד בבית ספר "הריאלי", בצורה טבעית לחלוטין. אני מקווה שהיום האוירה ממשיכה להיות כך, גם לאחר שהתנתקתי מהעיר הזאת. ועל כך אני מתרגש, ומודה לחברי הועדה על שקשרו אותי עם המקום הזה בעבותות של תודה והערכה'. (הנוסח המלא באתר http://herzl.haifa.ac.il/anti.doc
מחקר
הישגים מחקריים פרופ' שוורץ עוסק שנים רבות בתולדות הרעיונות באופן כללי ומחקר פרטני. עם הישגיו ניתן למנות את אלה: (א) חקר החוגים בהגות היהודית בימי הביניים: בכתביו ניתן לראשונה מיפוי מקיף לחוגים הפילוסופיים שפעלו בספרד בפרובנס ובביזנטיון בשלהי ימי הביניים. (ב) פרספקטיבות חדשות: בחיבורים אחדים המנתחים את תולדות ההגות היהודית במאות ה-15-10 נטען, כי היסטוריית הרעיונות איננה מתמצה בפירוש היסטורי אחד בלבד. טענה זו נפרסה בתחומי הרעיון המשיחי, הכתיבה האזוטרית והדגם המגי-האסטרלי. בחיבוריו על תחומים אלה הראה שיש להבין באופנים חדשים את התנהלות המחשבה היהודית במשך מאות שנים. (ג) ההגות הציונית-הדתית: בספרים רבים טען שוורץ, כי התופעה הציונית-הדתית ניתנת להבנה מעמיקה רק בהתחשב ביסודות התאולוגיים שעליה היא מושתתת. (ד) הגותו של הרב יוסף דב סולובייצ'יק: פירוש חדש לפילוסופיה של הרב סולובייצ'יק. יצאו לאור שלושה כרכים. הקדמותיהם מופיעות בקישור הקתדרה ע"ש נטלי ואיזידור פרידמן (ה) פרשנויות לספר הכוזרי ולרמב"ם. ההדרת פירושי הרב דוד כהן (הרב הנזיר) ור' שלמה בן יהודה מלוניל ('חשק שלמה') לספר הכוזרי ור' מרדכי כומטינו על מורה הנבוכים (עם א' אייזנמן). עשרות הספרים ומאות המחקרים שחיבר שוורץ מראים כי התופעה התרבותית עולה מתוך חקר חוגים רעיוניים רחבים, והיא איננה מתמצה בכתביהם של הוגים בודדים, כפי שהניח המחקר שקדם לו. מחקריו עוררו בזמנו פולמוסים. כיום תלמידים וחוקרים מאמצים גישה זו. תלמידי מחקר שסיימו תואר שלישי: 1. רפאל בן-חיים 2. יעקב גוטליב 3. דרור ארליך 4. חגית וולף 5. הראל דורון 6. יהודה פרידלנדר 7. תמיר גרנות 8. מאיר מוניץ 9. שלמה קסירר 10. אוריאל ברק 11. צחי הרשקוביץ 12. גורפינקל אליהו 13. אברהם נחשון 14. אריאל רוט 15. אוריה אדלר 16. צירי לבנוני 17. שחר רחמני 18. גבריאל חנוכה 19. שרה לאור תואר שני: 1. רבקה לביא 2. אלעד פילר 3. ליבוביץ ירון 4. מאיר מוניץ 5. גורפינקל אליהו 6. אוריאל ברק 7. בצלאל ראטה 8. שוקי גלזמן 9. משה כאהן 10. טלי פרידמן 11. איתמר אלדר 12. אבינועם ביר 13. יצחק שטיינר 14. יוסי גרינפלד 15. עמית עומר 16. חנה רקלין
פירסומים
- ספרים: כתיבה
- הגות בצל האימה - דמותו, כתביו והגותו של ר' שם טוב אבן שפרוט (עם נ' פרימר; הוצאת מכון בן צבי), ירושלים תשנ"ב.
- ישן בקנקן חדש - משנתו העיונית של החוג הניאופלטוני במחשבה היהודית במאה הי"ד, הוצאת מוסד ביאליק ומכון בן צבי, ירושלים תשנ"ז.
- הרעיון המשיחי בהגות היהודית בימי הביניים, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן תשנ"ז (מהדורה שנייה מורחבת תשס"ו).
- אמונה על פרשת דרכים - בין עיון למעשה בציונות-הדתית (סדרת "ארון ספרים יהודי"), הוצאת עם עובד, תל-אביב תשנ"ו.
- ארץ הממשות והדמיון: מעמדה של ארץ ישראל בהגות הציונית-הדתית, עם עובד, תל-אביב תשנ"ז.
- הכוזרי המבואר: פירושו של הרב הנזיר (דוד כהן) לספר הכוזרי (ההדרה ומבוא), ירושלים תשנ"ז-תשס"ב (שלושה כרכים).
- אסטרולוגיה ומגיה בהגות היהודית בימי הביניים, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן תשנ"ט.
- הציונות הדתית בין היגיון למשיחיות, ספריית אופקים, עם עובד, תל-אביב תשנ"ט.
- אמונה ותבונה: דרכי הוויכוח בהגות היהודית בימי הביניים, האוניברסיטה המשודרת, משרד הביטחון, תל-אביב תשס"א.
- אתגר ומשבר בחוג הרב קוק, ספריית אופקים, עם עובד, תל-אביב תשס"א.
- Faith at the Crossroads: A Theological Profile of Religious Zionism, E. J. Brill, Leiden 2002 (תרגום של מס' 4).
- סתירה והסתרה בהגות היהודית בימי הביניים, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן תשס"ב.
- הציונות הדתית: תולדות ופרקי אידאולוגיה, האוניברסיטה המשודרת, משרד הביטחון, תל-אביב תשס"ג.
- קמיעות, סגולות ושכלתנות בהגות היהודית בימי הביניים, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן, תשס"ד.
- Studies on Astral Magic in Medieval Jewish Philosophy, E. J. Brill, Leiden 2005
- Central Problems of Medieval Jewish Philosophy, E. J. Brill, Leiden 2005
- פירוש קדמון לספר הכוזרי: "חשק שלמה" לר' שלמה בן יהודה מלוניל, מהדורה מדעית, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ז.
- Religion or Halakhah? The Philosophy of Rabbi J. B. Soloveitchik, E. J. Brill, Leiden 2007 (תרגום של מס' 19).
- הגותו הפילוסופית של הרב סולובייצ'יק: (א) איש ההלכה: דת או הלכה?, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ח.
- הגותו הפילוסופית של הרב סולובייצ'יק: (ב) מחקר התודעה לאשיות הקיום, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ח.
- הגותו הפילוסופית של הרב סולובייצ'יק: (ג) תודעת התפילה, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"ו.
- הגותו הפילוסופית של הרב סולובייצ'יק: (ד) במבט מפויס, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"ב.
- Religious Zionism: History and Ideology, Academic Studies Press, Boston 2009
- פירוש קדמון על יסוד מורא: פירושו של ר' מרדכי כומטינו על יסוד מורא, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תש"ע.
- מחשבת חב"ד מראשית ועד אחרית, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"א.
- From Phenomenology to Existentialism: The Philosophy of Rabbi J. B. Soloveitchik, Vol. 2, E. J. Bril, Leiden 2013 (תרגום של מס' 20).
- כינור נשמתי: המוסיקה בהגות היהודית, אוניברסיטת בר-אילן: סידרת פרשנות ותרבות, רמת גן תשע"ג.
- The Religious Genius in Rabbi Kook's Thought: National "Saint"? Academic Studies Press, Boston 2014
- פירוש קדמון על מורה הנבוכים: ביאורו של ר' מרדכי בן אליעזר כומטינו למורה הנבוכים לרמב"ם, רמת גן תשע"ו (עם א' אייזנמן).
- הוגים קוראים: הוגים יהודים במאה העשרים מתמודדים עם המסורת, כרמל: סדרת פרשנות ותרבות החדשה, ירושלים תשע"ו.
- דילוג אל האור: מושגי יסוד בהגות חב"ד, הוצאת תבונות, אלון שבות תשע"ו.
- רחק וקירוב: ההגות היהודית בביזנטיון בשלהי ימי הביניים, מאגנס, ירושלים תשע"ו.
- מאבק הפרדיגמות: בין פילוסופיה לתאולוגיה בהגות היהודית בימי הביניים, מאגנס, ירושלים תשע"ח.
- Messianism in Medieval Jewish Thought, Boston: Academic Studies Press 2017
- מראליזם למשיחיות: הציונות הדתית ומלחמת ששת הימים, כרמל: סידרת פרשנות ותרבות החדשה, ירושלים תשע"ח (עם אבי שגיא).
- פרשנות, דרשנות ושכלתנות: מבחר מכתביו של ר' שם טוב אבן שפרוט, אידרא: תל אביב תשע"ח.
- מאחדות לריבוי: סיפורה של התודעה הציונית הדתית, מוסד ביאליק, ירושלים תשע"ח.
- התמימות השנייה: עולמו הרוחני של אליעזר שביד, אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"ח (עם אבי שגיא).
- The Many Faces of Maimonides, Boston: Academic Studies Press 2018
- על חבל דק: דמוקרטיה וערכיה בהגות הציונית הדתית, כרמל: סידרת פרשנות ותרבות (מסות), ירושלים תשע"ח.
- בין שמים לארץ: עולמו של הרב חיים דוד הלוי, כרמל: סידרת פרשנות ותרבות (פנים), ירושלים תשע"ט (עם אבי שגיא).
- נאמנות ביקורתית: עולמו והגותו של דוד הרטמן, כרמל: סידרת פרשנות ותרבות (פנים), ירושלים תשע"ט (עם אבי שגיא).
- Religious Zionism and the Six Day War: From Realism to Messianism, Routledge London 2019 (with Avi Sagi)
- מפגשים: פרקים באסתטיקה יהודית, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן תשע"ט.
- Rabbi Joseph Dov Soloveitchik on the Experience of Prayer, Boston: Academic Studies Press, 2019
- בריאה, תורה, צדיקות, גאולה: מקורות והשפעות בחסידות, אידרא, תל אביב תשע"ט.
- תבונה נגד עצמה: תבניות ודפוסים בהגותו של מהר"ל מפראג, אידרא, תל אביב תש"פ.
- מחויבות יהודית רב-תרבותית: הגותו של אליעזר גולדמן, כרמל: סידרת פרשנות ותרבות (פנים), ירושלים תש"ף (עם אבי שגיא).
- מרוממות לחרדה: הציונות הדתית בעשור הראשון של המדינה, הוצאת אוניברסיטת בר אילן, רמת גן תש"ף (עם אשר כהן).
- מטכניקה לתודעה: התגבשות הכתיבה הרב ממדית מר' שלמה אבן גבירול ועד לרמב"ם, אידרא, תל אביב תש"ף.
- גבולות: פרקים באסתטיקה ציונית דתית, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן תשפ"ב.
- ממציאות לשפה: הציונות הדתית ומלחמת יום הכיפורים, כרמל: סידרת פרשנות ותרבות, ירושלים תשפ"ב (עם אבי שגיא).
- "The Soul Seeks Its Melodies": Music in Jewish Thought, Boston: Academic Studies Press, 2022
- על השתיקה: מטכניקה לערך בתורת המוסר היהודית בימי הביניים וברנסנס, אידרא, תל אביב תשפ"ד.
- אימת הרוע: מתאוריה למחויבות מוסרית, השואה כאתגר בהגות היהודית, כרמל: פרשנות ותרבות, ירושלים תשפ"ד (עם אבי שגיא).
- מאופל לבהירות: תורת הבריאה בכתבי אבות החסידות, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן: רמת גן תשפ"ד.
- הציונות הדתית – מאין ולאן, אדרא: סדרת דעת תבונות, תל אביב תשפ"ד.
(ב) ספרים: עריכה
- מאה שנות ציונות דתית, כרך א: אישים ושיטות, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ג (עם א' שגיא).
- מאה שנות ציונות דתית, כרך ב: היבטים היסטוריים, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ג (עם א' שגיא).
- מאה שנות ציונות דתית, כרך ג: היבטים רעיוניים, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ג (עם א' שגיא).
- אוניברסיטת בר אילן: מרעיון למעש, כרך א: אבני דרך ותולדותיהן של מחלקות, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ו.
- אוניברסיטת בר אילן: מרעיון למעש, כרך ב: משנתם המחקרית של חוקרים ומייסדים, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ו.
- על התשובה ועל הגאולה: מנחת שי לבנימין גרוס, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשס"ח (עם א' גרוס).
- הרמב"ם בנבכי הסוד: מחווה לפרופ' משה חלמיש עם צאתו לגמלאות, רמת גן תשס"ט (עם א' אלקיים).
- Jewish Philosophy: Perspectives and Retrospectives, Academic Studies Press: Boston 2012 (with R. Jospe)
- סוגיות בחקר הציונות הדתית: התפתחויות ותמורות לדורותיהן, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"ב (עם י' ארנון וי' פרידלנדר).
- Encounters in Modern Jewish Thought: The Works of Eva Jospe, Vol. 1: Moses Mendelssohn, Academic Studies Press: Boston 2013 (with R. Jospe)
- Encounters in Modern Jewish Thought: The Works of Eva Jospe, Vol. 2: Martin Buber, Academic Studies Press: Boston 2013 (with R. Jospe)
- Encounters in Modern Jewish Thought: The Works of Eva Jospe, Vol. 3: Hermann Cohen, Academic Studies Press: Boston 2013 (with R. Jospe)
- Faith: Jewish Perspectives, Academic Studies Press: Boston 2013 (with A. Sagi)
- עדות לאהרן: ספר יובל לכבודו של הרב ד"ר אהרן ליכטנשטיין, רמת גן תשע"ד (עם מ' חלמיש).
- מישן לחדש בספר העברי: ספר זיכרון ליהושע ברזילי, הוצאת אוניברסיטת בר אילן: רמת גן תשע"ה (עם ג' פריבור).
- שירת ההגות: עיונים ביצירתו של ר' יהודה הלוי, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן: רמת גן תשע"ו (עם א' חזן).
- בנתיבי השלום והדעת: מחווה לאביעזר רביצקי, הוצאת אוניברסיטת בר אילן: רמת גן תשע"ו (עם א' אלקיים וח' בן פזי).
- תרבות וביקורת התרבות: מחווה לאבי שגיא, הוצאת אוניברסיטת בר אילן: רמת גן תשע"ז.
- בנתיבי הספר העברי: מספר יצירה ועד לכתבי הרב יוסף דב סולובייצ'יק (עם גילה פריבור), הוצאת אוניברסיטת בר אילן: רמת גן תשע"ז.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך א, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"ח.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ב, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"ח.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ג, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשע"ט.
- מנהיגות רוחנית בדור תהפוכות: דמותו וכתביו של הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, אורים והקתדרה ע"ש פרידמן, ירושלים תשע"ח (עם אפרים קנרפוגל)
- Scholarly Man of Faith: Studies in the Thought and Writings of Rabbi Joseph B. Soloveitchik, Yeshiva University & Ktav & Urim, New York 2018 (with Ephraim Kanarfogel)
- רוח חדשה בארמון התורה: ספר יובל לכבוד פרופ' תמר רוס עם הגיעה לגבורות, הוצאת אוניברסיטת בר אילן: רמת גן תשע"ח (עם רונית עיר-שי).
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ד, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תש"ף.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ה, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"א.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ו, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"א.
- שם לשמואל: מחקרים בתולדות הספר העברי לזכרו של ר' שמואל אשכנזי, רמת גן תשפ"א (עם ג' פריבור).
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ז, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"ב.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ח, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"ב.
- רבי אברהם אבן עזרא איש אשכולות, אידרא: תל אביב תשפ"ג.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך ט, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"ג.
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך י, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"ג.
- אבני דרך בתולדות הספר העברי: מראשוני המדקדקים ועד הציונות הדתית, הוצאת אוניברסיטת בר אילן, רמת גן תשפ"ג (עם ג' פריבור).
- ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה (קובץ בהוצאת המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ורהפטיג), כרך יא, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת גן תשפ"ד.
- שרגא גולץ, לדרכי החשיבה של תורת כוהנים, אדרא: תל אביב תשפ"ד (עם ב' ויינטרוב).
(ג) מאמרים (שפיטים)
- "בעיית הרע במשנתו של ר' שם טוב אבן שפרוט", דעת 19 (תשמ"ז), עמ' 162-157.
- "כתב בשרטוט לר' שם טוב אבן שפרוט", דעת 20 (תשמ"ח), עמ' 173-150.
- "ההתפתחות של המין האנושי במשנתו של מנדלסון - פרק בתולדותיו של הרעיון המשיחי", דעת 22 (תשמ"ט), עמ' 121-109.
- "זיקתו של הזרם הניאופלטוני במחשבה היהודית של המאה הי"ד לרפואה התיאורטית והפראקטית", קורות ט, חו' ט-י (תש"ן), עמ' 284-272.
- "בין ידיעה אנושית לידיעה אלוהית - גלגולה של תפיסה אפיסטמולוגית בימי הביניים", עיון לט (תש"ן), עמ' 222-211.
- "פרשנות האגדה של ר' שם טוב אבן שפרוט", עלי ספר טז (תש"ן), עמ' 77-59.
- "על תפיסות הנבואה של רבי יצחק פולקר, רבי שלמה אלקונסטנטין ושפינוזה", אסופות ד (תש"ן), עמ' נז-עב.
- "הגאולה האינדיבידואלית במשנתו של הרב י"ד סולובייצ'יק", בתוך מ' חלמיש (עורך), עלי שפר: מחקרים בספרות ההגות היהודית, מוגשים לכבוד הרב אלכסנדר שפרן, רמת-גן תש"ן, עמ' 186-175.
- '"הציורין" לר' דוד אבן ביליה", קרית ספר סג (תש"נ-תשנ"א), עמ' 654-637.
- "צורות שונות של מאגיה בהגות היהודית בספרד במאה הי"ד", Proceedings of the American Academy for Jewish Research 57 (1990-1991), חלק עברי, עמ' 47-17.
- "ארץ מקום וכוכב (מעמדה של ארץ ישראל בתפיסתו של החוג הניאופלטוני במאה הי"ד)", בתוך מ' חלמיש וא' רביצקי (עורכים), ארץ ישראל בהגות היהודית בימי הביניים, ירושלים תשנ"א, עמ' 150-138.
- "הירידה הרוחנית-דתית של הקהילה היהודית בספרד בסוף המאה הי"ד", פעמים 47-46 (תשנ"א), עמ' 92-114.
- "הבריאה במשנתו של הזרם הניאופלטוני בהגות היהודית במאה הי"ד", תרביץ ס (תשנ"א), עמ' 623-593.
- "תורת הנפש של אל-כנדי", עיון מ (תשנ"א), עמ' 216-197 (עם ד"ר אליעזר שלוסברג).
- '"היתכן הגיון עברי כהגיון לאומי"? - קטעים בתורת ההגיון משל הרב הנזיר", דעת 27 (תשנ"א), עמ' 87-109.
- "The Fourteenth Century Jewish Neoplatonic Circle on Mosaic Prophecy", Journal of Jewish Thought and Philosophy 2 (1992), pp. 97-110
- "The Hebrew Auditory Logic and the Revival of Prophecy", Tradition 26 (1992), pp. 81-86
- "קיצור 'כד הקמח' מאת שם טוב אבן שפרוט", AJS Review 17 (1992), חלק עברי, עמ' א-יח.
- "דמותו וקווי-אישיותו של מיסטיקן יהודי בדורנו (על יומנו המיסטי של הרב הנזיר)", תרביץ סא (תשנ"ב), עמ' 158-127.
- "מגעים בין פילוסופיה למיסטיקה יהודית בראשית המאה הט"ו", דעת 29 (תשנ"ב), עמ' 67-41.
- "לחקר החוגים הפילוסופיים בספרד ובפרובאנס לפני הגירוש", פעמים 49 (תשנ"ב), עמ' 23-5.
- "הרב הנזיר על רפואה ורופאים", קורות ט חו' יא-יב (תשנ"ב), עמ' 408-384.
- "רבי אברהם אלטביב - האיש ופעלו", קרית ספר סד (תשנ"ב-תשנ"ג), עמ' 1401-1389.
- "אסטרולוגיה ומאגיה אסטראלית ב"מגלה עמוקות" לר' שלמה אלקונסטנטין", מחקרי ירושלים בפולקלור יהודי טו (תשנ"ג), עמ' 82-37.
- "תפיסתו המשיחית של ר' יהודה הלוי וגילגולה לפרשני הכוזרי בפרובאנס", ספונות כא (תשנ"ג), עמ' 39-11.
- "פרישות קיצונית וסגפנות במשנתו של חוג פרשני הכוזרי בפרובאנס בראשית המאה הט"ו", מחקרי ירושלים במחשבת ישראל יא (תשנ"ג), עמ' 99-79.
- "הוויכוח על המגיה האסטרלית בפרובנס במאה הי"ד", ציון נח (תשנ"ג), עמ' 174-141.
- "הגיון עברי יחודי על פי משנת הרב הנזיר", הגיון - מחקרים בדרכי חשיבה של חז"ל ב (תשנ"ג), עמ' 28-9.
- "דרשה לר' וידאל יוסף די לה קבלירייאה", אסופות ז (תשנ"ג), עמ' רסא-רפ.
- "Fascination and Rejection: Several Religious Zionist Attitudes toward Spinoza", Studies in Zionism 14 (1993), pp. 147-168
- "The Quadripartite Division of the Intellect in Medieval Jewish Thought", Jewish Quarterly Review LXXXIV (1993-1994), pp. 227-236
- "Divine Immanence in Medieval Jewish Philosophy", Journal of Jewish Thought and Philosophy 3 (1994), pp. 249-278
- "La Magie astrale dans la pensée juive rationaliste en Provence au 14e siecle", Archives d’Histoire Doctrinale et Litteraire du Moyen Âge 61 (1994), pp. 31-55
- "הניטרליזאציה של הרעיון המשיחי בשכלתנות היהודית של ימי הביניים", Hebrew Union College Annual LXIV (1994), חלק עברי, עמ' לז-נח.
- "רבי יהודה הלוי על הנצרות ועל המדע הנסיוני", AJS Review 19 (1994), חלק עברי, עמ' א-כד.
- "מאמר "מגן דוד" לר' דוד אבן ביליה", קבץ על יד, סדרה חדשה, יב (תשנ"ד), עמ' 206-171.
- "המתח בין המוסר המתון והמוסר האסקטי בפילוסופיה היהודית של ימי-הביניים", בתוך א' שגיא וד' סטטמן (עורכים), בין דת למוסר, רמת-גן תשנ"ד, עמ' 208-185.
- "Avicenna and Maimonides on Immortality: A Comparative Study", in R. Nettler (ed.), Medieval and Modern Perspectives on Muslim-Jewish Relations, Harwood Academic Publishers 1995, pp. 185-197
- "כתביו של ר' שלמה בן מנחם (פראט מימון): פרק בתולדות השכלתנות בפרובאנס", אסופות ט (תשנ"ה), עמ' רצא-שלא.
- "הפרשנות הפילוסופית לפירושו של אבן עזרא לתורה במאה הי"ד", עלי ספר יח (תשנ"ה-תשנ"ו), עמ' 71-114.
- "The Debate over the Maimonidean Theory of Providence in Thirteenth-Century Jewish Philosophy", Jewish Studies Quarterly 2 (1995), pp. 185-196
- "The Nazir on Halakhic Exegesis", Jewish Law Annual 13 (2000), pp. 212-197
- "Shem Tov Ibn Falaquera’s Lost Bible Commentary", Hebrew Union College Annual LXIV (1993), pp. 167-200 (עם רפי ישפה).
- "Changing Fronts toward Science in the Medieval Debates over Philosophy", Journal of Jewish Thought and Philosophy 7 (1997), pp. 61-82
- ""מהרסים", "תלמודיים" ואנשי החוכמה - עמדתו ודרשנותו של ר' יהודה בן שמואל אבן עבאס", תרביץ סב (תשנ"ג), עמ' 615-585.
- "פרקים בתורת האלוהות של חוג פרשני הכוזרי בפרובאנס", תרביץ סד (תשנ"ה), עמ' 421-401.
- "בין שמרנות לשכלתנות (הגותו העיונית של חוג הרשב"א)", דעת 33-32 (תשנ"ד), עמ' 182-143.
- "תורת האלוהות ולמידה: פרק בתולדות ההשפעה המימונית על ההגות השכלתנית בימי הביניים", דעת 37 (תשנ"ו), עמ' 179-153.
- '"מעל הטבע" ו"מעל השכל" - עיונים מחודשים במשנתו של ר' אברהם סבע', פעמים 62 (תשנ"ה), עמ' 148-132.
- "קבלה, הלכה ומשיחיות במשנתו של הרב הנזיר", בתוך מ' בר (עורך), מחקרים בהלכה ובמחשבת ישראל מוגשים לכבוד הרב פרופ' מ"ע רקמן, רמת-גן תשנ"ד, עמ' 324-303.
- "הגותו של ליבוביץ לנוכח התיאולוגיה הציונית-דתית", בתוך א' שגיא (עורך), ישעיהו ליבוביץ - עולמו והגותו, ירושלים 1995, עמ' 218-209.
- "סוגיית האימאננציה האלוהית בהגות הציונית-דתית", בד"ד 2 (תשנ"ו), עמ' 88-59.
- "היסודות הלוגיים של הדרשנות ההלכתית: גישתו של הרב הנזיר", בתוך מ' קופל וע' מרצבך (עורכים), ספר הגיון, רמת-גן וניו-יורק תשנ"ה, עמ' 63-23.
- "על תרומתו של דוד קויפמן לחקר הפילוסופיה היהודית בימי הביניים", מדעי היהדות 36 (תשנ"ו), עמ' 173-163.
- "משנתו של הרב סולובייצ'יק בראי ההגות הציונית-דתית: החילון והמדינה", בתוך א' שגיא (עורך) אמונה בזמנים משתנים – על משנתו של הרב י. ד. סולובייצ'יק, ירושלים תשנ"ז, עמ' 145-123.
- "'אמצע לארצות ושער לשמים' – ארץ ישראל בהגות היהודית של המאה הט"ז", בתוך א' רביצקי (עורך) ארץ-ישראל בהגות היהודית בעת החדשה, ירושלים תשנ"ח, עמ' 93-54.
- "עבודת האלוהים או עבודת הכוכב? - הפולמוס של ר' אברהם אלטביב ור' שלמה פרנקו", Kabbalah: Journal for the Study of Jewish Mystical Texts 1 (1996), עמ' 270-205.
- "פירושו של פראט מימון על בתי הנפש והלחשים בסוגיית השכל", קבץ על יד, סדרה חדשה, יג (תשנ"ו), עמ' 330-297.
- '"את פליאות שם מחולל לר' אברהם אבן עזרא - שירה והגות', ביקורת ופרשנות 32 (תשנ"ח), עמ' 51-39.
- "התחייה של ספר הכוזרי בפילוסופיה היהודית (הגותו של חוג פרשני הכוזרי בפרובאנס בראשית המאה הט"ו)", in I. Twersky & J. M. Harris (eds.) Studies in Medieval Jewish History and Literature, Cambridge, MA & London 2000, עמ' א-מ.
- "מאגיה, מדע נסיוני ומתודה מדעית: שיטת הרמב"ם ופרשנותה בהגות היהודית בימי הביניים", בתוך א' רביצקי (עורך) מרומי לירושלים: ספר זכרון לי"ב סרמוניטה, ירושלים תשנ"ח, עמ' 45-25.
- "חקרי רב סעדיה גאון", אסופת קרית ספר (בעריכת י' רוזנברג), ירושלים תשנ"ח, עמ' 189-175 (עם ד"ר אליעזר שלוסברג).
- "האמנם עמדה חמה ליהושע? - פרק בתורת הנס במחשבה היהודית בימי-הביניים", דעת 42 (תשנ"ט), עמ' 62-33.
- "לדרכי הפולמוס של הרמב"ם עם הפילוסופיה - עיונים מחודשים בבעיית התכלית במורה הנבוכים" עיון מז (תשנ"ח), עמ' 146-129.
- ‘Sources of Maimonides’ Concept of Idolatry as Mediation’, The Annual of Rabbinic Judaism 1 (1998), pp. 119-128 (עם א' שלוסברג)
- '"משרת משה' לר' קלונימוס', קבץ על יד, כרך יד (תשנ"ח), עמ' 394-297.
- "האם ניתן לכתוב את תולדות ההגות היהודית?", מדעי היהדות 38 (תשנ"ח), עמ' 141-129.
- "דרכים בחקר ההגות הציונית-הדתית", בתוך נ' אילן (עורך), עין טובה: דו-שיח ופולמוס בתרבות ישראל, ספר היובל לטובה אילן, תל-אביב תשנ"ט, עמ' 581-564.
- "בין זמן לנצח: עיונים בתפיסת הארעיות של החילון בציונות הדתית", בתוך א' שגיא, ד' שוורץ וי"צ שטרן (עורכים), יהדות פנים וחוץ: דיאלוג בין עולמות, ירושלים תש"ס, עמ' 181-169.
- "משנתו המחקרית של פרופסור אברהם נוריאל", מבוא לספרו של נוריאל, גלוי וסמוי בפילוסופיה היהודית בימי הביניים, ירושלים תש"ס, עמ' 22-7 (עם ז' הרוי).
- ‘The Revolutionary Consciousness of the Religious Zionist Movement since 1902’, The Annual of Rabbinic Judaism 3 (2000), pp. 175-184
- "מתאורגיה למגיה: התגבשות התפיסה המגית-הטליסמנית של טעם הקרבנות בחוג הרמב"ן ופרשניו", קבלה 4 (1999), עמ' 411-387.
- "From Theurgy to Magic: The Evolution of the Magical-Talismanic Justification of Sacrifice in the Circle of Nahmanides and His Interpreters", ALEPH: Historical Studies in Science & Judaism 1 (2001), pp. 165-213
- "צידוק תאולוגי למשנה לאומית-משיחית: מפעלו של הרב צבי יהודה קוק", הציונות כב (2000), עמ' 81-61.
- "אבן סינא והרמב"ם על הישארות הנפש – עיון השוואתי", בתוך י' בלאו וד' דורון (עורכים), מסורת ושינוי בתרבות הערבית-היהודית של ימי-הביניים, רמת-גן תש"ס, עמ' 226-215 (תרגום של מס' 39 לעיל).
- "המאמר בסבה התכליתית לר' שם טוב בן יוסף אבן שם טוב", קבץ על יד טו (תשס"א), עמ' 284-255.
- "הערות על פירושי שיר השירים לר' שמריה האקריטי", בתוך ז' עמר וח' סרי (עורכים), ספר זכרון לרב יוסף בן דוד קאפח, רמת-גן תשס"א, עמ' 333-319.
- "על הסופיות ומקורותיה האקזיסטנציאליסטיים בהגותו של הרטמן", בתוך א' שגיא וצ' זוהר (עורכים), מחויבות יהודית מתחדשת: על עולמו והגותו של דוד הרטמן, תל-אביב תשס"ב, עמ' 516-493.
- ,’L’indétermination du sens: révélation, raison et écriture ésotérique dans le Kuzari", in G. Freudenthal, J. -P Rothschild & G. Dahan (eds.), Torah et science: perspectives historiques et théoriques, Études offertes à Charles Touati, Paris-Louvain-Sterling 2001, pp. 71-90
- ‘Toward Research into Philosophical Circles in Pre-Expultion Spain and Provence", Trumah 12 (2002), pp. 113-132
- "דגמים קונקרטיים של איש הדת בהגותו המוקדמת של הרב יוסף דב סולובייצ'יק", בתוך א' שגיא ונ' אילן (עורכים), תרבות יהודית בעין הסערה: ספר היובל ליוסף אחיטוב, עין צורים ותל אביב תשס"ב, עמ' 507-484.
- "הרעיון המשיחי והמציאות ההיסטורית בימי הביניים", דעת 49 (תשס"ב), עמ' 46-35.
- "נחום אריאלי: יחיד נגד הזרם", דעת 52-50 (תשס"ג), עמ' ז-יג (התפרסם פעם נוספת בתוך ד' שוורץ [עורך], אוניברסיטת בר-אילן מרעיון למעש, רמת-גן תשס"ו, ב, עמ' 136-129).
- "שלילת המטפיסיקה והרעיון המשיחי באיש ההלכה לרב י"ד סולובייצ'יק", דעת 52-50 (תשס"ג), עמ' 421-409.
- "על דרשנים ודרשנות בציונות הדתית", בתוך א' שגיא וד' שוורץ (עורכים), מאה שנות ציונות דתית, רמת גן תשס"ג, ב, עמ' 384-357.
- "ייחודו של עם ישראל בהגות הציונית הדתית", בתוך א' שגיא וד' שוורץ (עורכים), מאה שנות ציונות דתית, רמת גן תשס"ג, ג, עמ' 532-475.
- ‘Conceptions of Astral-Magic Within Jewish Rationalism in the Byzantine Empire", Aleph 3 (2003), pp. 165-211
- "Is It Possible to Write a History of Jewish Thought?", The Annual of Rabbinic Judaism 6 (2003), pp. 285-300; "Response", Ibid, pp. 329-330 (תרגום של מס' 69 לעיל).
- "Giosuè fermo veramente il sole? Aspetti della concezione del miracolo nella filosofia ebraica medievale", La rassegna mensile di Israel LXVIII 3 (2002), pp. 1-24 (part I) (תרגום של מס' 64 לעיל).
- "Giosuè fermo veramente il sole? Aspetti della concezione del miracolo nella filosofia ebraica medievale", La rassegna mensile di Israel LXIX 3 (2005), pp. 1-27 (part II) (תרגום של מס' 64 לעיל).
- "מראשית הצמיחה להגשמה: תולדות התנועה הציונית-הדתית ורעיונותיה", בתוך י' הראל וא' כהן (עורכים): הציונות הדתית: עידן התמורות, אסופת מחקרים לזכר זבולון המר, ירושלים תשס"ד, עמ' 134-24.
- "עיונים בסוגיית הבריאה בהגות היהודית בביזנטיון בשלהי ימי הביניים", פעמים 97 (תשס"ד), עמ' 80-63.
- "גילוי הארץ 'הארצית' בציונות הדתית: הערות אחדות", בתוך א' רביצקי (עורך), ארץ-ישראל בהגות היהודית במאה העשרים, ירושלים תשס"ה, עמ' 272-257.
- '"התמימות השנייה": הערות על חותמו של אליעזר שביד על חקר ההגות היהודית בימי הביניים', בתוך י' עמיר (עורך), דרך הרוח: ספר היובל לאליעזר שביד, ירושלים תשס"ה, עמ' 96-81.
- 'Polemical and Esoterical Writing in The Guide of the Perplexed: Creation and the Teleological Issue", in G. K. Hasselhoff & O. Fraisse (eds.), Moses Maimonides (1138-1204), Wűrzburg 2004, pp. 29-50
- 'Reflections on the Study of Women Status and Identity in the Religious Zionist Movement", The Review of Rabbinic Judaism 8 (2005), pp. 189-209 (עם ג' באומל)
- "על דרשנות קבלית בהגותו של הרב חרל"פ: ימי הדין והרחמים", בתוך ר' הורביץ, מ"ד הר, י"ד סילמן ומ' קורינאלדי (עורכים), ספר זיכרון לפרופסור זאב פלק, ירושלים תשס"ה, עמ' 267-255.
- "התפתחות תפיסת האמונה בהגותו של הרי"ד סולובייצ'יק", בתוך מ' הלברטל, ד' קורצווייל וא' שגיא (עורכים), על האמונה, ירושלים תשס"ה, עמ' 479-444.
- "ארץ הממשות והדיאלוג – בובר כפרשן של ספר הכוזרי", בתוך א' דון-יחיא (עורך), בין מסורת לחידוש: ספר זיכרון ליהושע קניאל, רמת גן תשס"ה, עמ' 61-49.
- "הערות על הציונות הדתית וש"ס: שני מודלים של התגברות על משבר", בתוך א' רביצקי (עורך), ש"ס: היבטים תרבותיים ורעיוניים, תל אביב תשס"ו, עמ' 404-386.
- "תפיסת הזוגיות בהגותו של הרב יוסף דוב סולובייצ'יק", דעת 59-57 (תשס"ו), עמ' 353-333.
- "בר-אילן, רעיון האוניברסיטה והציונות הדתית: היבטים אחדים", בתוך ד' שוורץ (עורך), אוניברסיטת בר-אילן מרעיון למעש, רמת גן תשס"ו, א, עמ' 84-65.
- "המחלקה לפילוסופיה: על גבול שני עולמות", שם, עמ' 362-349 (עם א' שגיא).
- "אברהם נוריאל: גלוי, נסתר ואמנות המחקר", שם, ב, עמ' 164-157 (נוסח מורחב של מס' 71 לעיל).
- "הערות קצרות על תורה שבעל-פה ומסירתה בהגות היהודית", בתוך ח' קרייסל (עורך), לימוד ודעת במחשבה יהודית, באר שבע תשס"ו, עמ' 94-79.
- 'La philosophie", in S. Trigano (ed.), Le monde sépharade, Paris 2006, Vol. II, pp. 338-358
- "תכלית, פרי וסגולה: דעותיו של רבי מתתיה היצהרי בפירוש אבות", מבוא לפירוש מסכת אבות לרבי מתתיה היצהרי, מהדורת י"ש שפיגל, ירושלים תשס"ו, עמ' 29-1.
- "בין התודעתי לאסתטי: על מפעלו המחקרי של פרופ' יוחנן סילמן", דעת 61 (תשס"ז), עמ' 10-5.
- "הערות על תדמיתו של ר' יהודה הלוי בעיני הרמב"ם", דעת 61 (תשס"ז), עמ' 40-23.
- "תמורות בהגותו המשיחית של הרב חיים דוד הלוי", בתוך צ' זוהר וא' שגיא (עורכים), יהדות של חיים: עיונים ביצירתו ההגותית-הלכתית של הרב חיים דוד הלוי, ירושלים ורמת-גן תשס"ז, עמ' 355-331.
- '"וביקשתם משם": תגובתו של הרב י"ד סולובייצ'יק לפנומנולוגיה של הדת', בתוך ב' איש שלום (עורך), בדרכי שלום: עיונים בהגות יהודית מוגשים לשלום רוזנברג, ירושלים תשס"ז, עמ' 458-447.
- "הציונות הדתית והרצל: דגמים של תדמית", בתוך א' שגיא וי' שטרן (עורכים), הרצל אז והיום: 'מדינת היהודים' במדינת היהודים, ירושלים ורמת גן תשס"ח, עמ' 332-291.
- "תשובה, גאולה והגות במחקריו של פרופ' בנימין גרוס: היבטים אחדים", בתוך ד' שוורץ וא' גרוס (עורכים), על התשובה ועל הגאולה: מנחת שי לבנימין גרוס, רמת גן תשס"ח, עמ' 22-13.
- "ארץ של רומנטיקה וגאולה: בובר כפרשן של המהר"ל", בתוך ד' שוורץ וא' גרוס (עורכים), על התשובה ועל הגאולה: מנחת שי לבנימין גרוס, רמת גן תשס"ח, עמ' 190-175.
- "בין הפנים לחוץ: על פרשנותו של ר' מנחם מנדל שניאורסון ל'איגרת התשובה'", בתוך א' ארליך, ח' קרייסל וד' לסקר (עורכים), על פי הבאר: מחקרים בהגות יהודית ובמחשבת ההלכה מוגשים ליעקב בלידשטיין, באר שבע תשס"ח, עמ' 634-611.
- "דרכי החשיבה הפילוסופית של הרמב"ם: מבט חדש (עיון במורה הנבוכים ב, ב-יב)", בתוך א' רביצקי (עורך), הרמב"ם: שמרנות מקוריות מהפכנות, ירושלים תשס"ט, ב, עמ' 436-413.
- "פירושו של הרב סולובייצ'יק לרמב"ם: שכל, משכיל ומושכל", בתוך א' אלקיים וד' שוורץ (עורכים), הרמב"ם בנבכי הסוד: מחווה למשה חלמיש, רמת גן תשס"ט, עמ' 321-301.
- "Religious Zionism and the Struggle against the Evacuation of the Settlements: Theological and Cultural Aspects", in C. I. Waxman (ed.), Religious Zionism Post Disengagement: Future Directions, Yeshiva University: New York 2008, pp. 93-115
- "Maimonides in Religious-Zionist Philosophy: Unity vs. Duality", in J. T. Robinson (ed.), The Cultures of Maimonideanism, Brill: Leiden & Boston 2009, pp. 385-408 (תרגום של 124 להלן).
- "Ideas vs. Reality: Multiculturalism and Religious Zionism", in A. Sagi & O. Nahtomy (eds.), The Multi-Cultural Challenge in Israel, Academic Studies Press: Boston 2009, pp. 200-225
- "Personality and Psychology: A Response to My Critics", The Review of Rabbinic Judaisn 12, 2 (2009), pp. 273-284
- '"ואף על פי כן סוב תסוב הגאולה": הגיגיו של שלמה זלמן שרגאי לנוכח השואה כביטוי של תודעה ציונית דתית', בתוך ד' פורת (עורכת), שואה ממרחק תבוא: אישים ביישוב הארץ-ישראלי ויחסם לנאציזם ולשואה 1948-1933, ירושלים תשס"ט, עמ' 180-164.
- "דפוס של מתינות: על "מנורת המאור" לר' יצחק אבוהב", עלי ספר כ (תשס"ט), עמ' 16-7.
- "רמב"ם של משנה תורה מול רמב"ם של מורה נבוכים – דמותו של הנשר הגדול בהגות הציונית הדתית", בתוך ש' קליין-ברסלבי, ב' אברהמוב וי' סדן (עורכים), מנחה למיכאל: מחקרים בהגות יהודית ומוסלמית מוקדשים לפרופסור מיכאל שורץ, תל אביב תש"ע, עמ' 198-159.
- "לאופיין ולמקורותיהן של דרשות ר' אפרים בן גרשון", עלי ספר כא (תש"ע), עמ' 98-91.
- "מבוכה ואתגר במדע המודרני – גישתו של הרב שפרן", דעת 69-68 (תש"ע), עמ' 396-385.
- "הציונות הדתית ואמנות הכתיבה: עיון ראשוני", בתוך מ' הלינגר (עורך), המסורת הפוליטית היהודית לדורותיה: ספר זיכרון לדניאל י' אלעזר, רמת גן תש"ע, עמ' 332-307.
- "The Separate Intellects and Maimonides' Argumentation", in E. Kanarfogel & M. Sokolow (eds.), Between Rashi and Maimonides, Yeshiva University Press: New York 2010, pp. 59-92 (תרגום של 117 לעיל).
- "הציונות הדתית על פרשת דרכים: מהרחבת אופקים לפינוי ישובים", בתוך ד' הכהן ומ' ליסק (עורכים), צומתי הכרעות ופרשיות מפתח בישראל, ירושלים 2010, עמ' 212-177.
- "ממדים פסיכולוגיים בנבואת משה – דמיון ושכל: גלגולן של מסורות אזוטריות בשכלתנות היהודית", בתוך מ' חלמיש ואחרים (עורכים), משה אבי הנביאים: דמותו בראי ההגות לדורותיה, רמת גן תשע"א, עמ' 283-251.
- "הציונות הדתית ורעיון האדם החדש", ישראל 16 (2009), עמ' 164-143.
- 'China as International Dateline: The Count of the Days and the Mode of Dispute in Sefer ha-Kuzari", Mizrekh 2 (2011), pp. 19-38
- "התודעה הרבנית בציונות הדתית: היבטים אחדים", בתוך י"צ שטרן וש' פרידמן (עורכים), רבנות: האתגר, ירושלים תשע"א, א, עמ' 78-49.
- "From Metaphor to Substance: On Jacob Neusner's Judaism's Theological Voice', The Review of Rabbinic Judaism 14 (2011), pp. 111-119
- "כיבוש הארץ והיחס לאומות היושבות בה: גישות בהגות הציונית הדתית", קתדרה 141 (תשע"א), עמ' 104-75.
- "Astral Magic and Specific Properties (Segullot) in Medieval Jewish Thought: Non Aristotelian Science and Theology", in G. Freudenthal (ed.), Science in Medieval Jewish Cultures, Cambridge University Press: Cambridge 2011, pp. 301-319
- "הערות על הפולמוס בשלהי המאה הי"ג: הנבואה והכתיבה האזוטרית", בתוך ב' בראון, מ' לורברבוים, א' רוזנק וי"צ שטרן (עורכים), על דעת הקהל: ספר היובל לאביעזר רביצקי, ירושלים תשע"ב, א, עמ' 285-263.
- "מוסיקה והגות יהודית: הערות מבוא", בתוך א' אביצור, מ' ריצרב וא' סרוסי (עורכים), לבוש ותוך: המוסיקה בחוויית היהדות, רמת גן תשע"ב, עמ' 52-13.
- "הנפש והאלוהות: מדרשנותו של ר' יוסף יצחק שניאורסון", קבלה כו (תשע"ב), עמ' 287-273.
- "Maharal of Prague on Time", in M. Seidler (ed.), Rabbinic Theology and Intellectual History: The Great Rabbi Loew of Prague, Routledge: London & New York 2013, pp. 54-64
- "האם סיימה הציונות את תפקידה? פרספקטיבה ציונית דתית", תרבות דמוקרטית 14 (תשע"ב), עמ' 255-223.
- "הרב סולובייצ'יק על הציונות הדתית: פרשנות פסיכולוגית", בתוך י' ארנון, י' פרידלנדר וד' שוורץ (עורכים), סוגיות בחקר הציונות הדתית, רמת גן תשע"ב, עמ' 34-9.
- "אקדמות לחקר מעמד האישה וזהותה בתנועה הציונית הדתית", בתוך י' ארנון, י' פרידלנדר וד' שוורץ (עורכים), סוגיות בחקר הציונות הדתית, רמת גן תשע"ב, עמ' 329-309 (עם י' באומל-שוורץ).
- 'The Phenomenology of Faith: R. Soloveitchik's Analysis in And From There You Shall seek', in R. Jospe & D. Schwartz (eds.), Jewish Philosophy: Prospectives and Retrospectives, Academic Studies Press, Boston 2012 , pp. 279-314
- "התגובות לשואה כביטוי של תודעה ציונית-דתית בימי משבר", בתוך ח' אשכולי וגמן, ערבות יהודית במבחן: הציונות הדתית בארץ ישראל לנוכח השואה (1945-1939), קובץ תעודות בתוספת מבואות והערות, רמת גן תשע"ג, עמ' 64-57.
- "כתבים פילוסופיים של רבי שמריה האקריטי: ספר אמציהו, ספר המורא וראיה על הישארות הנפש", קבץ על יד כא (תשע"ג), עמ' 198-139.
- "הציונות הדתית על דמוקרטיה ודת: היבטים היסטוריים ועיוניים", בתוך א' גל (גולדברג), ג' בקון, מ' ליסק ופ' מורג-טלמון (עורכים), בדרך הדמוקרטית: על המקורות ההיסטוריים של הדמוקרטיה הישראלית, באר שבע וירושלים תשע"ג, עמ' 401-364.
- "אסתטיקה וגבולות התבונה – גישות בהגות האורתודוקסית במאה העשרים", דעת 75-74 (תשע"ג), עמ' 432-403.
- ‘The Borders of Messianic Thinking in Jewish Thinking’, in D. Gurevitch, E. Gomel & R. Graff (eds.), With Both Feet on the Clouds: Fantasy in Israeli Literature, Academic Studies Press: Boston 2013, pp. 263-281‘
- "Has Zionism Concluded its Role? A Religious Zionist Perspective", Democratic Culture XIV (2013), pp. 307-352 (תרגום של מס' 141 לעיל).
- "להבין דבר מתוך דבר: פירושו של ר' מרדכי כומטינו למורה הנבוכים", פעמים 134-133 (תשע"ג), עמ' 183-127.
- "אוניברסיטה דתית: הדגם של בר-אילן", בתוך י' עירם, י' פרידלנדר וש' אוחיון (עורכים), ייעודה של אוניברסיטה דתית, רמת גן תשע"ג, עמ' 52-15.
- "Eva Jospe and Hermann Cohen", in R. Jospe & D. Schwartz (eds.), Encounters in Modern Jewish Thought: The Works of Eva Jospe, Vols. 1-3, Boston 2013, pp. xvi-xxiii
- "על טעמי מצוות המילה בהגות היהודית בביזנטיון בלשהי ימי הביניים", בתוך י' בן-נאה, מ' אידל, ג'' כהן וי' קפלן (עורכים), אסופה ליוסף: קובץ מחקרים שי ליוסף הקר, ירושלים תשע"ד, עמ' 211-187.
- "הגותו של הרב אהרן ליכטנשטיין: תדמית ומציאות", דעת 76 (תשע"ד), עמ' 55-7.
- "The Concept of Eretz Israel and the Seven Nations in Religious-Zionist Thought", in K. Berthelot, J. David & M. Hirshman (eds.), The Gift of the Land and the Fate of the Canaanites in Jewish Thought, Oxford and New York 2014, pp. 355-385 (תרגום של מס' 135 לעיל).
- "'Beyond Reason': On Faith in the Philosophy of Chabad", in A. Sagi & D. Schwartz (eds.), Faith: Jewish Perspectives, Boston 2013, pp. 367-383
- "Dialogue and Faith: The Lonely Man of Faith", in A. Sagi & D. Schwartz (eds.), Faith: Jewish Perspectives, Boston 2013, pp. 513-544
- "רישומו של הוויכוח ההיזיכסטי במקורות ההגותיים היהודיים הביזנטיים במאה הארבע עשרה", קבלה לא (תשע"ד), עמ' 280-237.
- "מגמות ותפיסות של מוזיקה בציונות הדתית בארץ-ישראל", בתוך מ' וולפה, ג' כ"ץ וט' פרילינג (עורכים), מוזיקה בישראל, שדה בוקר ובאר שבע תשע"ד, עמ' 712-688.
- "על הקיצוניות הציונית הדתית: חינוך ואידאולוגיה", מדור לדור מד (תשע"ג), עמ' 126-83.
- "דרשות חתונה לר' מיכאל בן שבתי בלבו", קבץ על יד כג (תשע"ה), עמ' 266-189.
- "פסיביות ושלילה: דמות הערבי בהגות הציונית הדתית (1949-1902)", תרבות דמוקרטית 16 (תשע"ה), עמ' 315-277.
- "דרכי קיצור ספר 'מקור חיים' לר' שלמה אבן גבירול בידי ר' שם טוב אבן פלקירה", מחקרי ירושלים במחשבת ישראל כד (תשע"ה), עמ' 86-55.
- "ספר 'משרת משה' בעין הסערה: תכתובת בין ר' ידידיה רך לר' מיכאל בלבו בסוגיות הנבואה ונבואת משה", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), מישן לחדש בספר העברי: ספר זיכרון ליהושע ברזילי [=עלי ספר כד-כה], רמת גן תשע"ה, עמ' 187-81.
- "על מעמדו של הספר בשיח הגופניות והמיניות בציונות הדתית", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), מישן לחדש בספר העברי: ספר זיכרון ליהושע ברזילי [=עלי ספר כד-כה], רמת גן תשע"ה, עמ' 362-331.
- "עוד על תפיסת ההלכה של הרב יוסף דוב סולובייצ'יק: בין הקונספטואלי לתודעתי", דיני ישראל ל (תשע"ה), עמ' 178-155.
- "בין הישות לאין: הערות על דמות הערבי בהגות הציונית-דתית מראשיתה ועד לקום המדינה", בתוך א' לביא (עורך), דת ולאומיות: הנהגה והגות יהודית בשאלה הערבית, ירושלים תשע"ו, עמ' 141-97 (נוסח מורחב של מס' 162 לעיל).
- "דרוש וחידוש ביצירתו של ר' שניאור זלמן מליאדי", בתוך א' אלקיים וח' פדיה (עורכים), חלמיש למעיינו מים: מחקרים בקבלה, הלכה, מנהג והגות ומוגשים לפרופ' משה חלמיש, ירושלים תשע"ו, עמ' 428-403.
- "הערה על דרכי הוויכוח של ספר הכוזרי: סוגיית מניין הימים", בתוך א' חזן וד' שוורץ (עורכים), שירת ההגות: עיונים ביצירתו של ר' יהודה הלוי, רמת גן תשע"ו, עמ' 203-193 (תרגום של מס' 133 לעיל).
- "על תפיסת התשובה בספר הכוזרי", בתוך א' חזן וד' שוורץ (עורכים), שירת ההגות: עיונים ביצירתו של ר' יהודה הלוי, רמת גן תשע"ו, עמ' 265-247.
- "ציונות, דת, משיחיות: עיון מחודש", קתדרה 159 (תשע"ו), עמ' 152-125.
- "עיונים בהגותו הלמדנית וההלכתית של הרב יוסף דוב סולובייצ'יק בסוגיית התפילה", סידרא ל (תשע"ו), עמ' 178-153 (עם ברוך ויינטרוב).
- "פירוש פילוסופי וקבלי של ר' מיכאל בן שבתי בלבו למזמור כט בתהלים", קבץ על יד כד (תשע"ו), עמ' 258-205.
- "התשוקה למטפיזיקה בהגותו של הרמב"ם", בתוך ד' שוורץ, א' אלקיים וח' בן פזי (עורכים), בנתיבי השלום והדעת: מחווה לאביעזר רביצקי, רמת גן תשע"ו, עמ' 206-162.
- "על החיות: פרק בתורת הנפש של חב"ד", בתוך י' מאיר וג' שגיב (עורכים), חב"ד: היסטוריה, הגות ודימוי, ירושלים תשע"ו, עמ' 144-113.
- "הערה על שתי הלכות במשנה תורה: איסור עשיית צורות", בתוך א' פרזיגר (עורך), דרכי דניאל: מחקרים במדעי היהדות לכבוד הרב פרופסור דניאל שפרבר, רמת גן תשע"ז, עמ' 516-505.
- "אוצר טוב: פירושו האבוד של ר' שם טוב אבן שפרוט למורה הנבוכים על פי שרידיו", דעת 83 (תשע"ז), עמ' 94-85.
- "בין חוקר למחולל ויוצר תרבות: אבי שגיא, הזהות הציונית הדתית והתכנית ללימודי פרשנות ותרבות", בתוך ד' שוורץ (עורך), תרבות וביקורת התרבות: מחווה לאבי שגיא, רמת גן תשע"ז, עמ' 32-11.
- "שרידים מפירושו של ר' שמריה האיקריטי לתורה", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), בנתיבי הספר העברי: מספר יצירה ועד לכתבי הרב יוסף דב סולובייצ'יק, רמת גן תשע"ז, עמ' 148-95.
- "בירורים בדרכי הכתיבה הפילוסופית של הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק לאור החיבורים שיצאו לאור לאחר פטירתו", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), בנתיבי הספר העברי: מספר יצירה ועד לכתבי הרב יוסף דב סולובייצ'יק, רמת גן תשע"ז, עמ' 354-333.
- "הגניוס הדתי בהגות הרב קוק: 'קדוש' לאומי?", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית א (תשע"ח), עמ' 195-83.
- "פילוסופיה ככלי תקשורתי בביזנטיון בשלהי ימי הביניים: ר' מיכאל בן שבתי בלבו ור' שלום בן יוסף ענבי", ספונות כה (תשע"ח), עמ' 393-317.
- "תפילה כתודעה בהגותו של הרב יוסף דב סולובייצ'יק", בתוך א' קנרפוגל וד' שוורץ (עורכים), מנהיגות רוחנית בדור תהפוכות: דמותו וכתביו של הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, ירושלים תשע"ח, עמ' 42-11.
- "מעמדה של הדת במדינה: היבטים חברתיים ותרבותיים אחדים", דעת 85 (2018), עמ' 62-39.
- "מ'אין סוף' ל'אור אין סוף' בהגות הראי"ה: למקורותיה של ההבחנה בספרות חב"ד", בתוך ר' עיר-שי וד' שוורץ (עורכים), רוח חדשה בארמון התורה: ספר יובל לכבוד פרופ' תמר רוס עם הגיעה לגבורות, רמת גן תשע"ח, עמ' 164-119.
- "האם ניתן לראות בנצי"ב מוולוז'ין מבשר של הציונות הדתית?", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית, ב, רמת גן תשע"ח, עמ' 40-7.
- "בין אידאולוגיה לתאולוגיה באיחוד המזרחי והפועל המזרחי", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית , ב, רמת גן תשע"ח, עמ' 129-103.
- "על התמורה בתפיסת הגופניות והמיניות בציונות הדתית 1982-1948", ישראל 25 (תשע"ח), עמ' 225-197 (עם א' שגיא).
- "The Passion for Metaphysics in Maimonides' Thought", in R. Haliva (ed.), Scepticism and Anti-Scepticism in Medieval Jewish Philosophy and Thought, Berlin & Boston 2018, pp. 41-66
- "From Periphery to Center: Early Discussion of Resurrection in Medieval Jewish Thought", Hebrew Union College Annual 89 (2018), pp. 177-196 (with Eliezer Schlossberg)
- "הערה על הממד הפילוסופי בבראשית רבה", דעת 86 (תשע"ט), עמ' 200-193.
- "פנומנולוגיה של הטקסט המדרשי: עיון מחודש ב'תורה מן השמים באספקלריה של הדורות'", בתוך בנימין איש שלום ודרור בונדי (עורכים), לך לך: עיונים ביצירתו של אברהם יהושע השל, אידרא: תל אביב תשע"ט, עמ' 422-399.
- "על פרשנותו של משה שוורץ להגותו של רוזנצווייג", בתוך יוסף שוורץ (עורך), מיתוס – שפה – התגלות: בעקבות הגותו של משה שוורץ, ירושלים תשע"ט, עמ' 73-59.
- "מקצה לתנודה: הערות על שירתו של מירון ח' איזקסון", בתוך תמר וולף-מונזון (עורכת), לנשף את הצעקה: מחקרים על יצירתו של מירון ח. איזקסון, רמת גן ותל אביב תשע"ט, עמ' 68-50.
- "התמודדות עם האסתטיקה והאישיות האסתטית בכתביו של אליעזר מאיר (רא"מ) ליפשיץ", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית ג (תשע"ט), עמ' 95-67.
- "השואה בהגותו של הרב אליעזר ברקוביץ: שתי מגמות", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית, ג (תשע"ט), עמ' 168-135.
- "ריה"ל ומהר"ל על אמונה, עובדתיות והעניין האלוהי", מחשבת ישראל א (תשע"ט), עמ' 123-95.
- "על תפיסת השכל החומרי בכתבי הוגים יהודים-ביזנטיים בשלהי ימי הביניים", בתוך משה בר-אשר, יהודה ליבס, משה עסיס ויוסף קפלן (עורכים), ספר זכרון לפרופ' מאיר בניהו, ירושלים תשע"ט, עמ' 842-823.
- "קווים לתפיסת המלחמה בהגות הציונית הדתית (1973-1948)", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית ד (תש"ף), עמ' 85-43.
- "מגמות באידאולוגיה של החינוך הציוני הדתי בספרות הרבנית בעשרים השנים האחרונות", בתוך ד' שוורץ (עורך), ציונות דתית , ד, רמת גן תש"ף, עמ' 215-153.
- "כתיבה ברבדים בעולם דתי: הערות ראשונות", בתוך י' שוורץ, ל' נתנאל, ק' רוזנצווייג ור' טאוזינגר (עורכים), מחשבת הספר: מחקרים בספרויות יהודיות מוגשים לאבידב ליפסקר, רמת גן תש"ף, עמ' 543-523.
- "על מעמדו של הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל כהוגה ציוני דתי", בתוך צ' זוהר, ע' רדזינר וא' וסטרייך (עורכים), בן ציון מאיר חי: הרב עוזיאל – הגות, הלכה והיסטוריה, רמת גן תש"ף, עמ' 168-137.
- "Notes on Gersonides' Place in Religious Zionist Thought", in O. Elior, G. Freudenthal & D. Wirmer (eds.), Gersonides' Afterlife: Studies in the Reception of Levi ben Gerson's Philosophical, Halakhic and Scientific Oeuvre in the 14th through 20th Centuries, Leiden & Boston 2020, pp. 609-637
- "תיאופואטיקה בשירה הדתית הלאומית החדשה – בעקבות 'כסה בגואנג-סי' לנחום פצ'ניק", בתוך א' אלקיים וש' מועלם (עורכים), תיאופואטיקה: אסופת מאמרים, תל אביב תש"ף, עמ' 322-300.
- "למה המציאוֹ בעת ידוע? זמן ובריאה בהגותם של ר' שמריה האקריטי ור' חסדאי קרשקש", בתוך א' אייזנמן וז' הרווי (עורכים), אור השם מספרד: חייו, פועלו והגותו של ר' חסדאי קרשקש, ירושלים תש"ף, עמ' 251-229.
- "ההתמודדות של היסטוריון הרעיונות עם צידוק האל", בתוך י' עמיר וי' טרנר (עורכים), עיוני תרבות: התחדשות החיים היהודיים במשנתו של אליעזר שביד, ירושלים תש"ף, א, עמ' 405-383.
- "ארץ-ישראל כראי ההגות היהודית: מולדת וארץ יעודה", מבוא להדפסה מחודשת של אליעזר שביד, "מולדת וארץ יעודה", ירושלים תש"ף, עמ' 23-11.
- "From Technique to Consciousness: Notes on the Development of Esoteric Writing the Twelfth-Century Jewish Thought", Jewish Thought 2 (2020), pp. 9-33
- "הרב שמואל מוהליבר והרב יצחק יעקב ריינס: שני טיפוסים של ציונות דתית", ציונות דתית ה (תשפ"א), עמ' 27-7.
- "בגלוי ובסמוי: התגבשות התודעה הציונית הדתית בעשור השני של מדינת ישראל", ציונות דתית ה (תשפ"א), עמ' 157-71.
- "הערות על הדרשנות היהודית הביזנטית במאה החמש-עשרה", בתוך א' בר-לבב, ע' ישראלי, י' מאיר וא' ריינר (עורכים), דרך ספר: שי לזאב גריס, ירושלים תשפ"א, עמ' 212-197.
- "Maimonides on Magic, Astral Magic, and Experimental Science", in J. Rodríguez-Arribas & D. Gieseler Greenbaum (eds.), Unveiling the Hidden – Anticipating the Future: Divinatory Practices among Jews between Qumran and the Modern Period, Leiden & Boston 2021, pp. 261-285
- "The Kinnor in Jewigh Thought: Some Remarks", in J. L. Friedmann & J. Gereboff (eds.), Kinnor: The Biblical Lyre in History, Thought, and Culture, Claremont, CA 2020, pp. 77-86
- "היסטוריה כממשות: על רעיונותיו הדתיים הלאומיים של ד"ר ישעיהו אביעד (וולפסברג)", ציונות דתית ו (תשפ"א), עמ' 158-65.
- "אסתטיקה והגות בציונות הדתית בארץ ישראל: ציוני דרך", ציונות דתית ו (תשפ"א), עמ' 252-201.
- "בירורים בתפיסת הפרישות הקיצונית בשכלתנות היהודית בימי הביניים", מחשבת ישראל ג (תשפ"א), עמ' 59-40.
- "ר' צבי הירש מזידיצ'וב על ראשית ההתהוות: הגות חסידית?", מחקרי ירושלים במחשבת ישראל כו (תשפ"א), עמ' 423-367.
- "Happiness in Life and after Death in Late Medieval Byzantine Jewish Thought", in Yehuda Halper (ed.), The Pursuit of Happiness in Medieval Jewish and Islamic Thought: Studies Dedicated to Steven Harvey, Brepols: Turnhout 2021, pp. 351-375
- "על תרומתו של שמואל אשכנזי לסוגיית ההשפעה של ספרות המוסר", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), שם לשמואל: מחקרים בתולדות הספר העברי לזכרו של ר' שמואל אשכנזי, רמת גן תשפ"א, עמ' 28-17.
- "מקור חדש לתולדות הוויכוח על תחיית המתים במאה העשירית", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), שם לשמואל: מחקרים בתולדות הספר העברי לזכרו של ר' שמואל אשכנזי, רמת גן תשפ"א, עמ' 82-53 (עם א' שלוסברג).
- "התנערות: התגבשות התודעה הציונית הדתית בעשור השלישי (1977-1968) למדינת ישראל", ציונות דתית ז (תשפ"ב), עמ' 154-31.
- "הערות אחדות על מעמדה התאולוגי של הרפואה בהגות היהודית בביזנטיון בשלהי ימי הביניים", קורות כו (תשפ"א-תשפ"ב), עמ' ט-כז.
- "לתולדותיו של המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג", ציונות דתית ח (תשפ"ב), עמ' 28-5.
- "מהגנה למיומנות: טקסטים כמקור להוראת מחשבת ישראל ולתוכניותיה בחינוך הדתי הלאומי העל-יסודי (1971-1952), ציונות דתית ח (תשפ"ב), עמ' 132-65.
- "הרב שג"ר והציונות הדתית: בחינה מחודשת", ציונות דתית ח (תשפ"ב), עמ' 239-189.
- "הערה על הרב דוד כהן ("הנזיר"), הרמן כהן ואהרן מונדשיין", בתוך מ' שנוולד (עורכת), זכרה לאהרן: קובץ מחקרים במקרא ובפרשנותו, ספר זיכרון לפרופ' אהרן מונדשיין, מכללת תלפיות: חולון תשפ"ב, עמ' 481-465.
- "חקר החסידות: כמה ידע?", מחשבת ישראל ד (תשפ"ג), עמ' 150-126.
- "שכל ונפש בהגותו של ר' אברהם אבן עזרא", בתוך ד' שוורץ (עורך), רבי אברהם אבן עזרא איש אשכולות, תל אביב תשפ"ג, עמ' 109-78.
- "תמורות בפרשנות בשלהי ימי הביניים לפירושו של ר' אברהם אבן עזרא על התורה", בתוך ד' שוורץ (עורך), רבי אברהם אבן עזרא איש אשכולות, תל אביב תשפ"ג, עמ' 333-284 (עם חיים קרייסל).
- "Rollo May and R. Joseph Soloveitchik: Psychotherapy and Philosophy", in D. Lemberger (ed.), Psychoanalytic Investigations in Philosophy: An Interdisciplinary Exploration of Current Existential Challenges, Routledge: Abingdon, Oxon & New York 2023, pp. 1-32
- "אברהם ביק (שאולי): חולם ולוחם בעולם הרוח", ציונות דתית ט (תשפ"ג), עמ' 151-45.
- "איגרות מאחורי הקלעים (1931-1921): לדמותו ולפועלו של מאיר שמעון גשורי", ציונות דתית ט (תשפ"ג), עמ' 278-225.
- "האם ויתרה הציונות הדתית על עקרון האחדות?", ראשית ז (תשפ"ג), עמ' 203-178 (עם לילך בן צבי).
- "'אח אשכנזי חכם': הערות אחדות על פילוסופיית הטבע של אלנתן בן משה קלקיש וזיקתה להגותו של אלברטוס מגנוס", דעת 91 (תשפ"ג), עמ' 230-213.
- "בין ביזנטיון לספרד: עיונים בהגותו של ר' יהודה משקוני", בתוך מ' חלמיש וא' שורצולד (עורכים), היצירה בספרד ומסורותיה, תל אביב תשפ"ג, עמ' 184-130.
- "מדרון חלקלק: התודעה הציונית הדתית בעשרו הרביעי למדינת ישראל (1987-1978)", ציונות דתית י (תשפ"ג), עמ' 153-49.
- "שבעת המוטיבים של הסולם: על ההשראה בכתיבת מבואות (הפרשנות לפתיחת מורה הנבוכים בימי-הביניים", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), אבני דרך בתולדות הספר העברי: מראשוני המדקדקים ועד הציונות הדתית [ עלי ספר לב-לג], רמת גן תשפ"ג, עמ' 127-93.
- "בין 'נורמליות' לתיאולוגיה: הערות על ספרות דתית לאומית עלילתית לנוער בעשורים האחרונים", בתוך ד' שוורץ וג' פריבור (עורכים), אבני דרך בתולדות הספר העברי: מראשוני המדקדקים ועד הציונות הדתית [ עלי ספר לב-לג], רמת גן תשפ"ג, עמ' 442-387.
- "מגעים ראשונים בין ספרד לפרובנס: עיון מחודש בעקבות מפעלו של בנימין זאב בנדיקט", מדעי היהדות 58 (תשפ"ד), עמ' 118-85.
- "הערות על החלום בהגות היהודית בביזנטיון בשלהי ימי הביניים", מחשבת ישראל ה (תשפ"ד), עמ' 94-75.
- "נשים וכישוף בקבלת ימי הביניים: הערות אחדות", מסכת יח (תשפ"ד), עמ' 107-79.
- "בדידות: הרהורים על השלכות הקורונה על תודעת האדם ועל חינוכו", עיונים בחינוך 24 (תשפ"ד), עמ' 187-175. https://journals.edu.haifa.ac.il/%d7%92%d7%99%d7%9c%d7%99%d7%95%d7%9f-24/
- "היחס לאחר בהגות היהודית בימי הביניים: הערות ראשונות", דעת 92 (תשפ"ב), עמ' 114-93.
- "Religious Zionism: Tradition, History and Identity", in C. Shindler (ed.), Routledge Handbook on Zionism, London & New York 2024, pp. 90-102 (with Avi Sagi)
- "החיזור אחר הנפש: פסיכולוגיה ויהדות בכתיבה הציונית הדתית (2020-1990)", ציונות דתית יא (תשפ"ד), עמ' 79-5.
- "תסכול, זעם וחרדה בציונות הדתית בתקופת היישוב וראשית המדינה", ציונות דתית יא (תשפ"ד), עמ' 260-133.
- "R. Shmuel Mohiliver and R. Yitzhak Yaakov Reines: Two Types of Religious Zionism", Religions 15 (2024) Religions | Free Full-Text | R. Shmuel Mohiliver and R. Yitzhak Yaakov Reines: Two Types of Religious Zionism (mdpi.com)
- "על חוויות הבריאה וראשית ההתהוות בספר 'מאור ושמש'", בתוך ל"י קופר, א' אבן-מעשה וצ' מרק (עורכים), מאור ושמש: היסטוריה, הגות, סיפורת, מורשת, רמת גן תשפ"ד, עמ' 123-93.
(ד) הערות, תגובות, ערכים באנציקלופדיות וביקורות ספרים
- O. Leaman, An Introduction to Islamic Philosophy, עיון לו (תשמ"ז), עמ' 308-306 (סקירה).
- A. Gotthelf and G. Lennox (eds.), Philosophical Issues in Aristotle’s Biology, עיון לז (תשמ"ח), עמ' 298-296 (סקירה).
- "עיון בתורת הבריאה של אברבנאל", דעת 23 (תשמ"ט), עמ' 139-135 (ביקורת).
- "עריכה מול יצירה (עוד על עריכת 'אורות הקודש' לרב קוק)", דעת 24 (תש"ן), עמ' 92-87.
- F. Rosner and D. Bleich (eds.), Jewish Bioethics, עיון לח (תש"ן), עמ' 311-309.
- ‘The Religious Philosophy of R. Samuel Ibn Zarza’, Revue des études juives CXLIX (1990), pp. 262-264
- "הערה על היחס שבין הנס לנבואה במשנת רס"ג", דעת 28 (תשנ"ב), עמ' 121-117.
- "Yovel’s Spinoza and Other Heretics", Jewish Quarterly Review LXXXIII (1993), pp. 452-457
- "על רלב"ג כמדען", פעמים 54 (תשנ"ג), עמ' 138-133.
- "למושג תיאולוגיה ציונית-דתית", כיוונים 4 (תשנ"ג), עמ' 130-119.
- "חקר המודלים ומשנתו של הוגה נשכח", דעת 34 (תשנ"ה), עמ' 159-151.
- "על חקר הדרשנות היהודית", פעמים 59 (תשנ"ד), עמ' 153-149.
- R. Patai, The Jewish Alchemists: A History and Source Book נדפס בתוך The Journal of Religion 75 (1995), pp. 596-597 (ביקורת).
- "אותות השמים - אספקלריה לאזוטריקה היהודית בימי-הביניים" (ביקורת), דעת 38 (תשנ"ז), עמ' 148-145.
- "האור המבצבץ בתחילת המנהרה" (ביקורת), מגמות לח (תשנ"ח), עמ' 646-643.
- Israel, Land of, in Medieval and Renaissance Judaism, in J. Neusner, A. J. Avery-Peck & W. Scott Green (eds.), The Encyclopaedia of Judaism, Leiden, Brill 2000, Vol. 1 pp. 472-484 (ערך באנציקלופדיה).
- Astrology and Magic in Medieval Jewish Thought, in J. Neusner, A. J. Avery-Peck & W. Scott Green (eds.), The Encyclopaedia of Judaism, Leiden, Brill 2000, Vol. 4 (Supplement 3), pp. 472-484 (ערך באנציקלופדיה).
- Religious Zionism I: The formative Years, in J. Neusner, A. J. Avery-Peck & W. Scott Green (eds.), The Encyclopaedia of Judaism, Leiden, Brill 2005, Vol. 4 (Second Edition), pp. 2275-2283; Religious Zionism II: The Inter-War Years, ibid, pp. 2283- 2303; Religious Zionism III: Since 1948, ibid, pp. 2303-2316; Religious Zionism IV: The United States, ibid, pp. 2316-2321 (ערך באנציקלופדיה)
- Moshe Halbertal, Concealment and Revelation, נדפס בתוך The Journal of Religion 89 (2009), pp. 137-138 (ביקורת).
- "שלמה סלע, אסטרולוגיה ופרשנות המקרא בהגותו של אברהם אבן עזרא" (ביקורת), ציון ג (תש"ס), עמ' 386-384.
- "מדע ואזוטריזם בהגות היהודית בימי הביניים: פרספקטיבה חדשה" (ביקורת), פעמים 85 (תשס"א), עמ' 185-181.
- "אנציקלופדיות בעברית: משטיינשניידר לאוניברסיטת בר-אילן" (ביקורת), דעת 46 (תשס"א), עמ' 134-131.
- "הנבואה בהגות היהודית בימי הביניים באור חדש" (ביקורת), דעת 49 (תשס"ב), עמ' 184-181.
- M. B. Shapiro, The Limits of Orthodox Theology נדפס בתוך Review of Rabbinic Judaism 8, 1 (2005), pp. 329-331 (ביקורת).
- H. Tirosh-Samuelson, Hapiness in Premodern Judaism: Virtue, Knowledge, and Well-Being, נדפס בתוך ציון ע (תשס"ה), עמ' 416-414.
- "האורתודוקסיה והציונות", בתוך י' יובל (עורך), זמן יהודי חדש: תרבות יהודית בעידן חילוני מבט אנציקלופדי, ירושלים 2007, ב, עמ' 210-205 (ערך באנציקלופדיה).
- Aboab, Isaac, Encyclopedia of the Bible and its Reception, Vol. 1, Berlin 2009, 127-129 (ערך באנציקלופדיה).
- Abba Mari ben Moses ben Joseph Astruc of Lunel, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 1 p. 230; Abbas, Judah ben Samuel Ibn, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 1, p. 231; Ascetism, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 2, pp. 545-550; Antinomianism, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 2, pp. 199-201; Levi ben Abraham ben Hayyim, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 12, pp. 697-698; Maimonidean Controversy, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 13, pp. 371-381; Soloveitchik, Joseph Baer, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 18, pp. 777-780; Zarza, Samuel Ibn Seneh, Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition, Vol. 21, pp. 460-461 (ערכים באנציקלופדיה).
- Fishbane's As Light before Down: The Inner World of Medieval Kabbalah, Shofar 28, 4 (2010), pp. 171-172 (ביקורת).
- Thought, Early Modern (1500-1700), in J. Baskin (ed.), The Cambridge Dictionary of Judaism and Jewish Culture, Cambridge 2011, pp. 602-604
- דוד סורוצקין, אורתודוקסיה ומשטר המודרניות, עיון סב (תשע"ג), עמ' 190-189 (סקירה).
- "בין אורתודוקסיה מודרנית לציונות הדתית: בחינה מחודשת", ישראל 22 (2014), עמ' 230-223 (ביקורת על ספרו של מאיר רוט, אורתודוקסיה הומאנית).
- Seeskin, Kenneth. Jewish Messianic Thought in an Age of Despair, The Review of Metaphysics 68 (2015), pp. 677-679 (ביקורת).
- "על מפגש של פרשנות מקרא ופילוסופיה: על ספרה של שרה קליין-ברסלבי", קתרסיס 24 (תשע"ו), עמ' 50-43.
- "על חידה ופתרונה: על ספרה של ענת רוט", קתרסיס 24 (תשע"ו), עמ' 85-73.
- "חקר מחשבת ישראל בארץ: עבר ועתיד", דעת 82 (תשע"ו), עמ' 404-399.
- ביקורת ספרים: Shapiro's Changing the Immutable, ציון פא (תשע"ו), עמ' 531-529.
- "זהות משתנה: סוגיית הסמכות הדתית ויחסה לסרבנות בחוגי הציונות הדתית, על ספרם של משה הלינגר ויצחק הרשקוביץ", קתרסיס 26 (תשע"ז), עמ' 112-96.
- "ראשית אמונה וראשית פרשנות", דעת 83 (תשע"ז), עמ' 447-443.
- "מתלמיד לתלמיד: על ספר היובל לזאב הרווי", קתרסיס 27 (תשע"ז), עמ' 102-96.
- "איגרת של הרב י"ד סולובייצ'יק בנושא האורתודוקסייה המודרנית", ציונות דתית , א, רמת גן תשע"ח, עמ' 203-199.
- "הרצאות אחדות שניתנו בסמינריון של 'ארגון הפועלות של הפועל המזרחי' (1955)", ציונות דתית , א, רמת גן תשע"ח, עמ' 220-205.
- "כתב ההסמכה לרבנות של ד"ר יוסף בורג בחתימתו של הרב יחיאל יעקב ויינברג", ציונות דתית , א, רמת גן תשע"ח, עמ' 223-221.
- "מחקרים פרטניים על תופעה גדולה: על הקובץ 'הגדולים'", קתרסיס 28 (תשע"ח), עמ' 19-12.
- "שלוש איגרות מאת הרב יצחק ניסנבוים", ציונות דתית , ב, רמת גן תשע"ח, עמ' 227-225.
- "איגרת לפסח פרידלנד מאת שמריהו לייב הורוויץ", ציונות דתית , ב, רמת גן תשע"ח, עמ' 230-228.
- "'אינסטינקט ריטואלי' וגופניות: תמונות מאליפות אלי-צור בקפריסין 1948", ציונות דתית , ב, רמת גן תשע"ח, עמ' 234-231.
- "נחמיה עמינוח: צרור תעודות", ציונות דתית , ג, רמת גן תשע"ט, עמ' 230-217.
- "פירוש דיאלוגי חדש למסכת אבות: על ספרם של פרופ' נחם אילן וד"ר אליהו סמואל, בלב ונפש: פירוש דיאלוגי למסכת אבות", גג 48 (2019), עמ' 106-100.
- "סיפורים שסיפרתי לסופר: הר הבית בעין התרבות", קתרסיס 31 (תשע"ט), עמ' 63-55.
- "כופר היישוב, הנצחה והציונות הדתית", ציונות דתית , ד, רמת גן תש"ף, עמ' 248-241.
- "על ראשית ישיבת כפר הרא"ה", ציונות דתית , ד, רמת גן תש"ף, עמ' 253-249.
- "הרב עזיאל על ריקודים מעורבים בבני עקיבא", ציונות דתית , ד, רמת גן תש"ף, עמ' 257-255.
- "משמרנות ליומרה: על הספרות האחרונה בחקר ההגות היהודית בימי הביניים", קתרסיס 32 (תש"ף), עמ' 28-11.
- "על הלכה ועל ציונות", קתרסיס 32 (תש"ף), עמ' 82-75.
- "Jewish Traditions and Practices in the Medieval World", in M. Heyduk, K. Herbers & H. -C. Lehner (eds.), Prognostication in the Medieval World, De Gruyter: Berlin & Boston 2021, pp. 585-587, 686-688
- "בין משאלת לב לראליזם: על עמדות פוליטיות של הציונות הדתית ועל דמותו של חיים משה שפירא (מאמר ביקורת)", ציונות דתית , ה, רמת גן תשפ"א, עמ' 277-267.
- "הרב יונתן זקס: יהדות כדגם", ציונות דתית , ו, רמת גן תשפ"א, עמ' 12-5.
- "כרוז של הראי"ה על הפועל המזרחי", ציונות דתית , ו, רמת גן תשפ"א, עמ' 257-255.
- "Academia as a Voyage of Survival" in J. Tydor Baumel-Schwartz & S. Refael (eds.), Researchers Remember: Research as an Arena of Memory among Descendants of Holocaust Survivors, a Collected Volume of Academic Autobiographies, Bern, Berlin, Bruxelles, NY & Oxford 2021, pp. 299-309
- "באווירת האיחוד", ציונות דתית ז (תשפ"ב), עמ' 223-221.
- "משיחיות כמפתח היסטורי", דעת 90 (תשפ"ב), עמ' 772-769 (ביקורת על ספרו של ישראל קנוהל "מחלוקת המשיח").
- "איש הצללים", קתרסיס 37 (תשפ"ב), עמ' 17-9.
- "רש"י כבוחן תרבותי: על פרשנות המקרא בביזנטיון", שנתון לחקר המקרא והמזרח הקדום כז (תשפ"ב), עמ' 434-421.
- "הרב חיים דרוקמן: מהפכן על כורחו", ציונות דתית י (תשפ"ג), עמ' 12-5.
- "משהו לתולדות המאבקים על החינוך הדתי הלאומי בפריפריה", ציונות דתית י (תשפ"ג), עמ' 235-225.
- "טיוטה של מצע סיעת למפנה בוועידה התשיעית של הפועל המזרחי", ציונות דתית י (תשפ"ג), עמ' 252-237.
- “The Mi Sheberach for IDF Soldiers- Division Turns to Unity,” in Aviad Hacohen and Menachem Butler (eds.), Praying for the Defenders of Our Destiny: The Mi Sheberach for IDF Soldiers, Cambridge, MA: The Institute for Jewish Research and Publications 2023, 535-540
- "ציונות דתית או התנחלויות? (מאמר ביקורת)", ציונות דתית יא (תשפ"ד), עמ' 260-251.
(ה) ספרים מסאיים
1. מוסיקה, יהדות, ישראליות ואנחנו: מסע של זהות, כרמל: פרשנות ותרבות, סידרת המסות, ירושלים תשפ"א (עם ע' איזקסון).
(ו) מאמרים בכתבי-עת ובספרים פופולריים
- "זיקתו של שמואל הוגו ברגמן למשנת הרב קוק", סיני צז (תשמ"ה); נדפס שנית בקובץ "זכרון ראי"ה" (בעריכת י' רפאל), ירושלים תשמ"ה, עמ' רכה-רלד.
- "קווי יסוד בפירוש הכוזרי", בתוך יונתי בחגוי הסלע: נר נשמת הרבנית הצדקת מרת שרה כהן ע"ה אשת מרן נזיר האלקים הרב דוד כהן זצ"ל, ירושלים תשמ"ז, עמ' 195-153.
- "החידושים הרעיוניים שב'זכרונות הרב הנזיר'", בתוך יונתי בחגוי הסלע: נר נשמת הרבנית הצדקת מרת שרה כהן ע"ה אשת מרן נזיר האלקים הרב דוד כהן זצ"ל, ירושלים תשמ"ז, עמ' 222-197.
- "רבי צבי הירש מזידיטשוב - בין קבלה לחסידות", סיני קב (תשמ"ח), עמ' רמא-רנא.
- "ארץ והיסטוריה במשנתו של הרב הנזיר", בתוך י' שביב (עורך), ממלכת כהנים וגוי קדוש: ספר זכרון לנשמת דוד כהן הי"ד, ירושלים תשמ"ט, עמ' 125-117.
- "בעיות מתודולוגיות בהוראת מחשבת ישראל", שמעתין 95 (תשמ"ט), עמ' 86-83.
- "הראי"ה והנזיר (הערות לתולדותיו של מפגש רעיוני)", ברקאי ה (תשמ"ט), עמ' 221-216.
- "חכמה יוונית - בחינה מחודשת בתקופת הפולמוס על הפילוסופיה", סיני קד (תשמ"ט), עמ' קמח-קנג.
- "עוד לסוגיית 'חכמה יוונית' במחשבה היהודית במאה הי"ד", סיני קה (תש"ן), עמ' צד-צה.
- 'מתוך "מנגינות התיקונים" לרב הנזיר', בתוך ב"צ שפירא (עורך), בשמן רענן: ספר זכרון לרב שלום נתן רענן קוק, א, ירושלים תש"ן, עמ' שנג-שעו.
- "אורות הקודש - יצירה משותפת?", סיני קז (תשנ"א), עמ' סט-פב.
- "פירוש למעשה בראשית המיוחס לר' אשר בן דוד", סיני קט (תשנ"ב), עמ' מח-נה.
- "הפרשנות הפילוסופית לתורה של רבי עובדיה ספורנו", מחניים 4 (תשנ"ד), עמ' 257-250.
- "הביקורת על תורת גלגול הנשמות בימי-הביניים", מחניים 6 (תשנ"ד), עמ' 113-104.
- "לחקר מקורותיו של ספר "שבילי אמונה" לר' מאיר אלדבי", סיני קיד (תשנ"ד), עמ' עב-עז.
- "לחקר אופי הפולמוס נגד הפילוסופיה בימי הביניים: יאיר נתיב לר' יהודה בן שמואל אבן עבאס", דברי הקונגרס העולמי האחד-עשר למדעי היהדות, חטיבה ג כרך ב (ירושלים תשנ"ד), עמ' 76-71.
- "הפרשנות הפילוסופית למקרא ולאגדה", מחניים 7 (תשנ"ד), עמ' 165-158.
- "ספר הכוזרי ופרשניו על המוסיקה", מחניים 10 (תשנ"ה), עמ' 163-154.
- "פרשת דרכים בדרך למודעות", אקדמות ג (תשנ"ז), עמ' 110-107.
- "הרהורים על יום העצמאות", נדפס בתוך א' ארנד, פרקי מחקר ליום העצמאות, רמת-גן תשנ"ח, עמ' 222-214.
- "הרהורים על חקר הציונות הדתית", אקדמות י (תשס"א), עמ' 130-125.
- "שלילת הממד ה"אחר" של הקדושה ב"איש ההלכה" לרב י"ד סולובייצ'יק", בתוך י' אלפסי (עורך), וחי בהם: על קידוש השם, לזכרו של דורון שניאור זיסרמן הי"ד, תשס"ג, עמ' 352-341.
- "מקצה לתנודה: הערות על שירתו של מירון ח. איזקסון", פסיפס 55 (תשס"ג), עמ' 30-22.
- "ראש הישיבה כדרשן", בתוך א' דסברג, י' רוזן וי' שביב (עורכים), מפירות הכרם: קובץ דברי תורה מאת בוגרי ישיבת כרם ביבנה ורבניה, אלון שבות תשס"ד, עמ' 66-63.
- "על תדמיתה של האישה בהגות הציונית הדתית – היבטים אחדים", בתוך ל' רוזנברג-פרידמן (עורכת), מאמונה למעשה: שבעים שנה לתנועת "אמונה", ירושלים תשס"ו, עמ' 322-311.
- “‘Kol Dodi Dofek’: A Religious-Zionist Alternative”, Tradition 39 (2006), pp. 59–72
- "הדרך למעיין הנבואה: ההכנה לנבואה בעולמו של הרב דוד כהן (הנזיר)", בתוך א' צוריאלי (עורך), ירושלים תשס"ו, עמ' 77-53.
- "התשובה: בין הראי"ה לרב י"ד סולובייצ'יק", אילנות 1 (תשס"ז), עמ' 161-153.
- "מורה נבוכים – מבוא", בתוך מהדורת מורה נבוכים של עם הספר (ידיעות אחרונות), תל אביב תשס"ח, עמ' 19-9.
- "הערות על גבולותיו של הרעיון המשיחי בהגות היהודית", בתוך ה' ינאי וד' גורביץ' (עורכות), עם שתי הרגליים עמוק בעננים: על פנטסיה בספרות העברית, ישראל 2009, עמ' 320-305.
- "הבדידות כמרכיב מרכזי בחוויה הדתית", אקדמות כה (תש"ע), עמ' 55-45.
- "קריסת החזון הקונצרטנטי: בין המוזיקה הקלאסית למוזיקה הפופולארית", פנים 53-52 (דצמבר 2010), עמ' 104-101.
- "La Terre d'Israël dans la pensée juive", les cashiers du judaïsme 30 (2010), pp. 4-11
- "מאפייני הקיום: מתורותיו הדרשניות של הרב סולובייצ'יק", בתוך מ' כהן (עורך), יד לאיתמר: אמונות ודעות במשנת הרב סולובייצ'יק, ירושלים תשע"א, עמ' 31-23.
- "מה מורה לנבוכים ומביך את המורים? הרהורים על סודותיו של "מורה נבוכים" לרמב"ם", שנות חיים: שנתון קהילת "מקור חיים" פתח-תקוה תשע"ג, עמ' 87-83.
- "קיצור תולדות המיניות בציונות הדתית: בעקבות ספרם של יקיר אנגלנדר ואבי שגיא 'גוף ומיניות בשיח הציוני-דתי החדש'", אקדמות כב (תשע"ג), עמ' 198-167.
- "הרב כדרשן בהגות הציונית דתית: הערות אחדות", בתוך מנחה ליהודה, מוגשת לכבוד מינויו של הרב יהודה יונגסטר לרב קהילת "שירה חדשה", גבעת שמואל תשע"ד, עמ' 30-25.
- "פירושו של ר' מרדכי בן אליעזר כומטינו לפתיחת מורה הנבוכים", מסורה ליוסף ט (תשע"ו), עמ' 353-339 (עם א' אייזנמן).
- "הבית והחוץ: הרב סולובייצ'יק על בית הכנסת", בתוך מקדש מעט: הלכה מנהג הגות מחקר, אסופת מאמרים פרי עטם של חברי הקהילה, לכבוד חנוכת בית הכנסת 'שירת אהרן', גבעת שמואל תשע"ח, עמ' 100-91.
- "מלחמת יום הכיפורים בתודעה הציונית הדתית: הערות ראשונות", ראשית 3 (תשע"ט), עמ' 139-92.
- "חסידות וגאולה – שניים שהם אחד", בתוך ג' קנטור (עורך), האקדמיה מקבלת פני משיח: מאמרים מחקריים של ראשי האקדמיה על תורתו של הרבי, חמ"ד תשע"ג, עמ' 135-131.
- "פירוש חדש למסכת אבות: על ספרם של פרופ' נחם אילן וד"ר אליהו סמואל, בלב ונפש: פירוש דיאלוגי למסכת אבות", גג: כתב עת לספרות 48 (2019), עמ' 106-100.
- "דתיות כמפתח: התחדשות בהגותו של יוסקה אחיטוב", בתוך הדס אחיטוב (עורכת), השיעור של יוסקה: תלמידים ממשיכים את תורתו, ירושלים תשפ"ג, עמ' 386-363.
1. "שורשי אי-ההבנה", ידיעות אחרונות 4.7.2005.
2. "יציאה מהבדידות היא חסד א-לוהי", מקור ראשון 8.6.2019.
3. "עדיין מגזר אחד", מקור ראשון 8.2.2019.
(ו) כתבי עת (עורך)
1. עלי ספר, כ-לא (עם ג' פריבור).
2. דעת, 90-81 (עם א' אלקיים וח' בן-פזי).
3. ציונות דתית (א-ט).
(ו) סידרת "מחשבות: סדרת מחקרים במחשבת ישראל" (עורך)
רמת גן: הוצאת אוניברסיטת בר אילן
1. י' גוטליב, שכלתנות בלבוש חסידי, תשס"ט.
2. ד' ארליך, הגותו של ר' יוסף אלבו, תש"ע.
3. מ' חלמיש ואחרים (עורכים), משה אבי הנביאים, תשע"א.
4. ס' שרלו, צדיק יסוד עולם, תשע"ב.
5. א' שגיא, נאמנות הלכתית, תשע"ב.
6. א' משיח, הלכה בתמורות הזמן במשנתו של הרב שלמה זלמן אוירבך, תשע"ג.
7. מ' בן אדמון, מרד ויצירה בהגות הציונית הדתית.
8. ע' גולד, על הנסים ועל הטבע, תשע"ה.
9. ד' ברזיס, בין קנאות לחסד, תשע"ה.
10. מ' קלנר, גם הם קרויים אדם, תשע"ו.
11. א' חזן וד' שוורץ (עורכים), שירת ההגות: עיונים ביצירתו של ר' יהודה הלוי, תשע"ו.
12. ל' וינר דאו, ובלכתך בדרך, תשע"ז.
13. א' רוט, כיצד לקרוא את ספרות חב"ד, תשע"ז.
14. ר' בר-לב, אמונה רדיקלית: אוונגרד האמונה של רבי נחמן מברסלב, תשע"ז.
15. ב' רואי, אהבת השכינה: מיסטיקה ופואטיקה בתיקוני זוהר, תשע"ז.
16. ד' שוורץ (עורך), תרבות וביקורת התרבות, תשע"ז.
17. א' שגיא, העת הזאת, תשע"ח.
18. א' גורפינקל, שני חיבורים על תחיית המתים: הוויכוח שלא שכח, תשע"ח.
19. י' קולר (עורך), מקס יוסף: היהדות על פרשת דרכים, תשע"ח.
20. ש"ז כהנא, גווילין נשרפין ואותיות פורחות: כתבים על השואה, תשע"ח.
21. ר' עיר-שי וד' שוורץ (עורכים), רוח חדשה בארמון התורה, תשע"ח.
22. מ' קהן, השפה העברית בראי חכמת ההיגיון: משנתו הלוגית-הפילוסופית-הבלשנית של רבי יוסף כספי, תשע"ח.
23. ב' אברהמוב, ספר ההדרכה אל חובות הלבבות לרבנו בחיי אבן פקודה, תשע"ט
24. ד' שוורץ, מפגשים: פרקים באסתטיקה יהודית, תשע"ט.
25. ד' אוחנה, חבלי מולדת, תשע"ט.
26. ע' שרמר, מעשה רב: שיקול הדעת ההלכתי ועיצוב הזהות היהודית, תשע"ט.
27. מ' פיש, ברית עימות: קווים לפולמוס המחויבות הדתית בספרות חז"ל, תשע"ט.
28. א' פירר, אדם חדש בצורת יהודי: עיון בהגותו של א"ד גורדון, תשע"ט.
29. י' שטמלר, חיוב השכל ושלילתו בהגותו של ר' שניאור זלמן מלאדי, תשע"ט.
30. ש' בר-און, הטלת גורל, אלהים ואדם במסורת היהודית, תש"ף.
31. צ' זוהר, ע' רדזינר וא' וסטרייך (עורכים), בן ציון מאיר חי: הרב עוזיאל – הגות, הלכה והיסטוריה, תש"ף.
32. ע' הדר, תו הלב: הניגון בכתביו של רבי נחמן מברסלב, בין המטאפיסי לקיומי, תשפ"א.
33. מ' אוחנה, עיונים בהגותו של ר' שאול סירירו, תשפ"ב.
34. מ' סיידלר, "קיצה של יהדות גרמניה בפתח": הרב יוסף צבי קרליבך הי"ד, תשפ"ג.
(ז) סדרת "ציונות דתית: עבר, הווה ועתיד" (עורך)
הוצאת אוניברסיטת בר אילן, רמת גן.
1. ד' שוורץ וא' כהן, מרוממות לחרדה, תש"ף.
2. א' אנגלברג, רווקות מתמשכת בציונות הדתית, תש"ף.
3. א' קמפינסקי, זבולון המר: ביוגרפיה פוליטית, תשפ"א.
4. ד' שוורץ, גבולות, תשפ"ב.
(ח)
Emunot: Jewish Philosophy and Kabbalah (Series Editor)
Boston: Academic Studies Press
1. J. Faur, The Horizontal Society: Understanding the Covenant and Alphabetic Judaism (Vols. I & II), 2008
2. D. Schwartz, Religious Zionism: History and Ideology, 2008
3. M. Kellner, Science in Bet Midrash: Studies in Maimonides, 2009
4. A. Sagi, Jewish Religion After Theology, 2009
5. R. Jospe, Jewish Philosophy in the Middle Ages, 2009
6. M. Kellner, Torah in the Observatory: Gersonides, Maimonides, Song of Songs, 2010
7. S. Klein-Braslavy, Maimonides As Biblical Interpreter, 2011
8. G. Greenberg, Modern Jewish Thinkers: From Mendelssohn to Rosenzweig, 2011
9. O. Ombrosi, The Twilight of Reason: Benjamin, Adorno, Horkheimer and Levinas Tested by the Catastrophe, 2011
10. S. Cooper, Contemporary Covenantal Thought: Interpretations of Covenant in the Thought of David Hartman and Eugene Borowitz, 2011
11. A. Melamed, Wisdom’s Little Sister: Studies in Medieval and Renaissance Jewish Political Thought, 2012
12. R. Jospe & D. Schwartz (eds.), Jewish Philosophy: Perspectives and Retrospectives, 2012
13. A. Even-Chen & E. Meir, Between Heschel and Buber: A Comparative Study, 2012
14. J. Gellman, God's Kindness has Overwhelmed Us: A Contemporary Doctrine of the Jews as the Chosen People, 2012
15. M. Faierstein, Jewish Customs of Kabbalistic Origin: Their History and Practice, 2013
16. A. Sagi & D. Schwartz (eds), Faith: Jewish Perspectives, 2013
17. R. Miron, The Angel of Jewish History: The Image of the Jewish Past in the Twentieth Century, 2014
18. H. Kreisel, Judaism as Philosophy: Studies in Maimonides and the Medieval Jewish Philosophers of Provence, 2015
19. A. Sagi, Prayer After the Death of God: A Phenomenological Study of Hebrew Literature, 2016
20. D. Lemberger, A Red Rose in the Dark: Self-Constitution through the Poetic Language of Zelda, Amichai, Kosman, and Adaf, 2016
21. J. Gellmen, This Was from God: A Contemporary Theology of Torah and History, 2016
22. A. Sagi, Reflections on Identity: The Jewish Case, 2016
23. D. Schwartz, Messianism in Medieval Jewish Thought, 2017
24. D. Schwartz, The Many Faces of Maimonides
25. D. Schwartz, Rabbi Joseph Dov Soloveitchik on the Experience of Prayer
26. J. Gellman, Perfect Goodness and the God of the Jews
27. Y. Kurzer & C. E. Sufrin (eds.), The New Jewish Canon
28. Y. Turner, Quest for Life
29. Y. Katz, Judaism and Human Geography
31. M. Kellner, We Are Not Alone: A Maimonidean Theology of the Other
32. D. Lobel, Moses and Abraham Maimonides: Encountering the Divine
33. R. Margolin, Inner Religion in Jewish Sources: A Phenomenology of Inner Religious Life and Its Manifestation from the Bible to Hasidic Texts
34. D. Schwartz, "The Soul Seeks Its Melodies": Music in Jewish Thought
אמצעי התקשורת
תאריך עדכון אחרון : 20/11/2024